Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
Powrót do listy wiadomości Dodano: 2008-11-14  |  Ostatnia aktualizacja: 2008-11-14
Sieć McDonald’s zużywa mniej energii elektrycznej dzięki napędom ABB
Sieć McDonald’s zużywa mniej energii elektrycznej dzięki napędom ABB
Sieć McDonald’s zużywa mniej energii elektrycznej dzięki napędom ABB
Zmiennoprędkościowe napędy ABB ograniczyły o 50 procent zużycie energii elektrycznej w restauracjach McDonald’s w Zjednoczonym Królestwie. Napędy zredukowały również emisję hałasu, a także poprawiły efektywność pracy urządzeń kuchennych.
Standardowe ABB-owskie napędy do urządzeń grzewczych, wentylujących oraz klimatyzacyjnych (HVAC) zmniejszyły zużycie energii elektrycznej wykorzystywanej przez wyciągi kuchenne o połowę, w pięćdziesięciu restauracjach McDonald’s w Zjednoczonym Królestwie.

“Modernizowaliśmy stary sprzęt i zdaliśmy sobie sprawę, że możemy ograniczyć emisję CO2 poprzez zmniejszenie prędkości pracy wielkich wentylatorów,” mówi Dave Holden, dyrektor projektu Serwis Restauracji McDonald’s.

Napędy sterują prędkością wentylatorów napędzanych wielkimi silnikami 5,5 kW. W tej chwili zużywają one około 2 kW energii ale mają możliwość znacznego powiększenia swoich zdolności wyciągowych jeśli zajdzie taka potrzeba.

“Najistotniejsza była dla nas niezawodność połączona z możliwością wykonania jednej prostej nastawy,” mówi Holden. “Nasi menedżerowie pracują niezwykle ciężko zarządzając restauracjami i nie chcą dodatkowo martwić się stanem i sprawnością urządzeń technicznych.”

Zanim jeszcze napędy zostały zainstalowanem, McDonald’s miał nadzieję, że pozwolą one na osiągnięcie 40-procentowych oszczędności energii elektrycznej, łagodny i efektywny rozruch, a także mniejsze zużycie eksploatacyjne wentylatorów. Rozwiązanie zostało dostarczone przez Inverter Drive Systems (IDS), brytyjskiego członka ABB-owskiej globalnej sieci Drives Alliance.

Ciche oszczędności dużych kwot
Korzystając z zamontowanego w napędach zegara czasu rzeczywistego, firma IDS ustawiła wentylatory tak, by działały z pełną prędkością w okresach najbardziej wytężonej pracy i rozpędzały się w 80 procentach w pozostałych okresach. To zaowocowało 50-procentowymi oszczędnościami w zużyciu energii elektrycznej. Inną, bardzo ważną korzyścią zainstalowania napędów było ograniczenie hałasu wytwarzanego przez wentylatory, co w przypadku restauracji McDonald’s jest szczególnie istotne w porze nocnej.


Od kiedy możliwa stała się praca wentylatorów przy zmniejszonych prędkościach, poprawiła się ich wydajność i zmniejszyło się zużycie energii podczas gotowania, poprzez rozwiązanie istniejącego do tej problemu wyciągania z kuchni ogromnych ilości powietrza oraz kuchennych zapachów.

Duże ilości wyciąganego powietrza wywoływały nierównowagę w systemie klimatyzacji, co powodowało napływ zimnego powietrza do kuchni, kiedy tylko otwarte były zewnętrzne drzwi lub okno. To zmuszało urządzenia do bardziej wytężonej pracy i powodowało większe zużycie energii elektrycznej, ze względu na konieczność utrzymania temperatury odpowiedniej do gotowania. Zmniejszenie prędkości wentylatorów dzięki wykorzystaniu napędów rozwiązało ten problem.

“Oprócz zmniejszenia kosztów pracy, mamy również mniej problemów z działaniem urządzeń kuchennych, dzięki zbalansowaniu ilości wyciąganego z kuchni powietrza,” mówi Holden.

Kategoria wiadomości:

Z życia branży

Źródło:
ABB
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :