Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
FAULHABER - Game changer in logistic
Powrót do listy artykułów Aktualizowany: 2024-10-15
Pomiar mętności poprawia jakość piwa

W procesie produkcji piwa jakość brzeczki ma wpływ na jakość produktu końcowego. Dla jednego z największych browarów w Brazylii warunkiem spełnienia międzynarodowych norm dotyczących jakości było zainstalowanie niezawodnego czujnika na etapie produkcji brzeczki.

Nasz klient, firma będąca jednym z największych graczy na brazylijskim rynku piwa, produkuje piwo znane na całym świecie I jest zmuszony spełnić wymagania międzynarodowej normy dotyczącej jakości wskazanej przez właściciela marki. Przedstawiciele browaru mają już od wielu lat zaufanie do METTLER TOLEDO jako do dostawcy zaawansowanej technologii. Firma już od wielu lata korzysta z dużym powodzeniem z czujnika mętności InPro 8400. Biorąc pod uwagę dotychczasowe doświadczenie z użytkowanym czujnikiem i wsparcie serwisu METTLER TOLEDO, przedstawiciele browaru zwrócili się do firmy z prośbą o dostarczenie kolejnego systemu do pomiaru mętności dla innej kadzi filtracyjnej przeznaczonej do produkcji tego samego piwa. Byliśmy w stanie zaproponować czujnik InPro 8600 z technologią ISM charakteryzujący się wyższą sprawnością pomiarową oraz posiadający funkcje pozwalające spełnić surowe wymagania klienta.

Mętność w kadzi filtracyjnej

Mętność i rozpuszczony tlen to dwa najważniejsze parametry procesowe, które należy mierzyć w browarze. Jeśli chodzi o pomiar mętności, to najczęściej jest on wykonywany po kadzi filtracyjnej i po końcowej filtracji piwa. Nasz klient zainstalował czujniki InPro 8600 w obu punktach pomiarowych.

W kadzi filtracyjnej skrobia i białko obecne w słodzie przechodzą kilka etapów przemiany i rozpuszczania, co prowadzi do uzyskania fazy ciekłej - brzeczki i substancji nierozpuszczalnych stanowiących głównie zużyte ziarno. Podczas filtrowania zacieru te nierozpuszczalne substancje są oddzielane od brzeczki przez filtrowanie w trzech etapach: zawracanie mętnej brzeczki, odciąganie pierwszej brzeczki i usuwanie tlenu przez wstrzykiwanie azotu.

Pierwszy wypływ brzeczki jest zawsze mętny, ale w miarę zawansowania procesu brzeczka staje się bardziej klarowna i może przejść do następnego etapu. Podczas filtrowania zacieru pomiar mętności jest wykorzystywany do sterowania nożami tnącymi w kadzi filtracyjnej, co ma bezpośredni wpływ na wynik mętności. Na koniec, konieczny jest etap usuwania tlenu przez wstrzykiwanie azotu w celu ekstrakcji jak największej ilości brzeczki.

Sygnał mętności to doskonały sposób pozwalający stwierdzić, w którym momencie brzeczka nadaje się do przekazania do następnego etapu w procesie. Ustalany jest moment, w którym mętność brzeczki jest wystarczająco niska. Jeśli substancje stałe zostaną przeniesione do kolejnych etapów procesu, zakłóceniu ulega metabolizm drożdży, co prowadzi do spadku wydajności procesu. Ponadto, z substancjami stałymi mogą przedostawać się niepożądane składniki, co może mieć niekorzystny wpływ na smak piwa.

Inteligentne rozwiązanie

Czujnik InPro 8600 obsługujący sygnał cyfrowy przewyższył oczekiwania klienta dzięki zastosowaniu w nim technologii Inteligentnego Zarządzania Czujnikiem (ISM®). Technologia ISM w znacznym stopniu ułatwia sprawowanie nadzoru nad czujnikiem, zmniejsza koszty jego konserwacji i zwiększa bezpieczeństwo procesu. Funkcjonalność "Plug & Measure" (Podłącz i Mierz), którą zapewnia technologia ISM, oznacza, że czujnik jest gotowy do użycia w momencie jego podłączenia do przetwornika. Czujnik InPro 8600 jest dostarczany przez METTLER TOLEDO jako gotowy do użycia. Dane zapisane w czujniku są automatycznie przenoszone do przetwornika po podłączeniu do niego czujnika.

Brzeczka o wyraźnie lepszej jakości

Monitorowanie mętności w trybie on-line zapewnia jednolitą jakość brzeczki ze względu na jej niższą mętność. Jeśli parametr ten nie jest wystarczająco skutecznie kontrolowany, to skutkiem tego będzie gorszy smak piwa. Takim przypadku skróceniu ulega również okres przydatności piwa do spożycia ze względu na obecność w nim stałych składników. W tej chwili nasz klient uzyskuje brzeczkę o bardzo wysokiej klarowności.

Poznaj zalety czujnika InPro 8600:

www.mt.com/InPro8600

Aby uzyskać więcej informacji odwiedź stronę METTLER TOLEDO.

Czytaj także