Firma Food Robotics oparta na studentach i absolwentach Politechniki Wrocławskiej opracowała innowacyjny automat wydający gorące jedzenie. Bistrobot stanął w holu budynku D-1 na PWr przyrządza smakołyki, takie jak sajgonki, pierogi ruskie czy wołowina po syczuańsku.
Będąca prototypem maszyna przygotowuje dania w cztery minuty, a pomysł jej konstrukcji inspirowany jest potrzebami studentów. Poza oczywistą oszczędnością czasu, automat oferuje im coś, co cenią coraz bardziej – mianowicie zdrową żywność.
Zbilansowane dania wydawane przez Bistrobota opracowane zostały przez szefa kuchni krakowskiego Meating Point. Poddano je mrożeniu szokowemu, by być utrzymywanymi w temperaturze -20 stopni aż do momentu wydania. Robot podgrzewa posiłek w specjalnie przygotowanej komorze grzewczej, która pomaga zachować mu walory smakowe i świeżość.
Jak zapowiadają przedstawiciele Food Robotics, wkrótce na Politechnice Wrocławskiej ma stanąć więcej tego typu maszyn.
(rr)
Kategoria wiadomości:
Nowinki techniczne
- Źródło:
- evertiq
Komentarze (1)
Czytaj także
-
Automatycy APA Group rewolucjonizują linię produkcyjną światowego giganta
Geneza projektu Tytany KUKA to prawdziwe giganty w świecie robotów przemysłowych. KR 1000 titan jest sześcioosiowym robotem do dużych obciążeń...
-
Kleje, uszczelniacze, zmywacze — poznaj nowoczesne rozwiązania dla przemysłu
Różnorodność rozwiązań w sektorze przemysłowym może przyprawić o zawrót głowy. Nic w tym dziwnego. Producenci wspierający innych wytwórców...
kaz
Czy taki innowacyjny. Na swój sposób może. Na świecie automaty wydające podgrzaną żywność to nic nowego. Od paru lat można nawet sobie zamówić pizze z automatu mając możliwość dowolnego dobrania dodatków.