Powrót do listy komunikatów
Dodano: 2004-03-05 | Ostatnia aktualizacja: 2005-07-22
Sterowanie zespołem boksów do fermentacji podłoża
Przedmiotem opracowania jest system automatycznego sterowania zespołem czterech boksów przeznaczonych do prowadzenia procesu fermentacji mieszanki stanowiącej podloże do produkcji pieczarek.
Proces jest typu wsadowego i polega na umieszczeniu porcji mieszanki w jednym z boksów i przeprowadzeniu fermentacji z nadmuchem w trzech możliwych wariantach:
Nadmuch ciagły ze stabilizacją steżenia tlenu w mieszance (wielkością manipulowaną jest predkość obrotowa wentylatora).
Nadmuch okresowy ze stabilizacją minimalnego steżenia tlenu (wielkością manipulowaną jest czas postoju wentylatora po przedmuchu).
Nadmuch okresowy o parametrach pracy wentylatora zadanych "na sztywno".
Każda taka operacja (jednorazowe umieszczenie mieszanki w boksie i przeprowadzenie fermentacji) jest szarżą. Cykl produkcyjny składa sie z trzech szarż (trzykrotnej fermentacji tego samego złoża - po zakonczeniu pierwszej szarży złoże jest usuwane z boksu, nastepnie mieszane i umieszczane ponownie w jednym z boksów celem przeprowadzenia drugiej fermentacji. Po jej zakonczeniu przeprowadzana zostaje trzecia fermentacja). Każdy cykl uzyskuje unikalny numer związany z danym wsadem.
Podczas trwania każdej szarży mierzony jest czas jej trwania, rejestrowane jest steżenie tlenu, pięć temperatur w złożu, wilgotność i temperatura powietrza zewnetrznego. Monitorowana jest również praca wentylatora.
Proces jest typu wsadowego i polega na umieszczeniu porcji mieszanki w jednym z boksów i przeprowadzeniu fermentacji z nadmuchem w trzech możliwych wariantach:
Nadmuch ciagły ze stabilizacją steżenia tlenu w mieszance (wielkością manipulowaną jest predkość obrotowa wentylatora).
Nadmuch okresowy ze stabilizacją minimalnego steżenia tlenu (wielkością manipulowaną jest czas postoju wentylatora po przedmuchu).
Nadmuch okresowy o parametrach pracy wentylatora zadanych "na sztywno".
Każda taka operacja (jednorazowe umieszczenie mieszanki w boksie i przeprowadzenie fermentacji) jest szarżą. Cykl produkcyjny składa sie z trzech szarż (trzykrotnej fermentacji tego samego złoża - po zakonczeniu pierwszej szarży złoże jest usuwane z boksu, nastepnie mieszane i umieszczane ponownie w jednym z boksów celem przeprowadzenia drugiej fermentacji. Po jej zakonczeniu przeprowadzana zostaje trzecia fermentacja). Każdy cykl uzyskuje unikalny numer związany z danym wsadem.
Podczas trwania każdej szarży mierzony jest czas jej trwania, rejestrowane jest steżenie tlenu, pięć temperatur w złożu, wilgotność i temperatura powietrza zewnetrznego. Monitorowana jest również praca wentylatora.
Kategoria komunikatu:
Realizacje, aplikacje
- Dodał:
- ABIS Sp. z o.o. Sp. K.
Czytaj także
-
ISO 9001 – wymagania systemu zarządzania jakością
Jakość to kluczowy czynnik determinujący sukces każdej firmy. Klienci oczekują produktów i usług, które są niezawodne, bezpieczne i spełniają ich...
-
Pomiar przewodności — poradnik teoretyczny
Przewodnik zawiera wszelkie ważne podstawy niezbędne do zrozumienia pomiaru przewodności. Ponadto omówiono w nim wszystkie istotne czynniki...