Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
Veichi
Powrót do listy komunikatów Dodano: 2005-12-02  |  Ostatnia aktualizacja: 2005-12-02
Modernizacja sterowań linia produkcji majonezu
System cyfrowy oparty jest na sterowniku Siemens S5-115 połączony w sieci ET100 z dwiema stacjami sieciowymi. Sterownik obsługuje m. in. dwie wagi, kilkadziesiąt zaworów w tym regulacyjnych, kilkanaście pomp i 2 liczniki przepływu.

Wizualizacja procesu produkcji majonezu jest zrobiona na bazie SCADA Wizcon 7.61.

Ponadto do sterownika podłączone są dwa panele firmy LAUER, z których ręcznie operator może kontrolować proces. Łączna ilość sygnałów obsługiwanych przez sterownik to: 184 DI, 112 DO, 12 AI, 20 AO.

Produkcja majonezu wykonywana jest sekwencyjnie, a skład majonezu jest zróżnicowany w zależności od wybranej przez operatora recepty. Operator ma możliwość edytowania recepty, to znaczy ma możliwość określić, jaki produkt, w jakim odstępie czasowym ma być dozowany i w jakiej ilości. Jest możliwość równoległego dozowania produktów do kilku zbiorników. Daje to możliwość produkcji na linii różnych rodzajów majonezów. Cały proces automatycznie jest raportowany i archiwizowany na komputerze.

Kategoria komunikatu:

Realizacje, aplikacje

Dodał:
INTROL PRO-ZAP Sp. z o.o.
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Czytaj także