Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
Suzhou Veichi Electric CO., Ltd.
Powrót do listy szkoleń Ostatnia aktualizacja: 2017-09-15

Powrót do kalendarium
System HACCP jako narzędzie zapewnienia bezpieczeństwa żywności.

Dobra Praktyka Produkcyjna, Dobra Praktyka Higieniczna (zasady, wymagania, obszary, rozwiązania praktyczne)

Koszt szkolenia:
1 050,00 zł
Czas trwania:
16 h
Najbliższy termin:
Nie został okreslony

Wykonując badania mikrobiologiczne żywności powinieneś znać:

  • zasadysystemu HACCP oraz wymagań GHP i GMP dla producentów i dystrybutorów żywności
  • przepisy prawne obowiązujące w Polsce i Unii Europejskiej dotyczących zapewnienia bezpieczeństwa i jakości żywości.

Dlaczego warto wziąć udział w szkoleniu:

  • Pozyskasz praktyczną wiedzę w zakresie wymagań systemu HACCP oraz wymagań dotyczących GMP, GHP niezbędną w firmach produkujących żywność lub zajmujących się jej obrotem, co pozwoli Ci sprawnie wprowadzić powyższe systemy w Twojej firmie oraz wypełnisz ustawowy obowiązek szkoleń dla pracowników.
  • Poznasz przepisy prawne z zakresu bezpieczeństwa i higieny żywności obowiązujące w Polsce i Unii, Europejskiej, dzięki czemu będziesz lepiej przygotowany do urzędowej kontroli żywności.

PROGRAM SZKOLENIA:

  • Geneza systemu HACCP, powody jego wdrażania i korzyści z funkcjonowania, podstawowe akty prawne regulujące GHP, GMP i HACCP w Polsce (ustawy i rozporządzenia)
  • Omówienie zasad GHP i GMP (tzw. minimum sanitarne) jako warunków wstępnych do wdrożenia systemu HACCP
  • Harmonogram wdrażania systemu HACCP (opis produktu, analiza zagrożeń, identyfikacja krytycznych punktów kontroli CCP, ustalenie limitów dla krytycznych punktów kontroli, działania korygujące w systemie HACCP, dokumentacja systemu HACCP)
  • Przepisy prawne z zakresu bezpieczeństwa i higieny żywności obowiązujące w Polsce i Unii Europejskiej
  • Bakteriologiczne, wirusowe i parazytologiczne zagrożenia HACCP i ich źródła pochodzenia
  • Przyczyny zatruć pokarmowych oraz zapobieganie ich występowaniu
  • Czynniki wpływające na wzrost i namnażanie się drobnoustrojów
  • Zapobieganie fizycznemu i chemicznemu skażeniu żywności
  • Zasady higieny podczas wykonywania codziennych czynności
  • Zasady mycia i dezynfekcji pomieszczeń i powierzchni produkcyjnych oraz dobór środków myjących i dezynfekcyjnych.
  • Monitoring stanu higienicznego urządzeń oraz środowiska produkcyjnego (powierzchnie produkcyjne, ręce pracowników, powietrze, woda do produkcji), wymagania i interpretacja wyników badań.
  • Pytania, dyskusja

Nasz Ekspert:

  • Doktor nauk technicznych ze specjalizacją w dziedzinie mikrobiologii. Wieloletni pracownik akredytowanego laboratorium badania żywności. Autorka kilkudziesięciu publikacji w czasopismach naukowych i branżowych. Szkoleniowiec w zakresie wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym, metod badań mikrobiologicznych produktów spożywczych i środowiska produkcji, wymagań i przepisów prawa dotyczących zapewnienia bezpieczeństwa i jakości żywności oraz higieny procesów produkcyjnych, systemów zarządzania w przemyśle spożywczym: normy ISO, HACCP, GMP/GHP, BRC. Auditor wewnętrzny w zakresie wymagań systemu akredytacji dla laboratoriów badawczych oraz wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym.

Najbliższe terminy tego szkolenia

Obecnie nie ma wyznaczonych terminów tego wydarzenia. Jesteś zainteresowany tym tematem? Skontaktuj się z firmą

Porównaj ofertę z innymi dostawcami

To proste! Uzupełnij formularz i poznaj najlepsze oferty dostawców z branży automatyki przemysłowej.

Organizator

CE2 Centrum Edukacji M. Dziewa, E. Tarnas-Szwed Sp. j.

Adres: Powstania Styczniowego 95E/2, 20-706 Lublin

Nr telefonu: 81 4420496 Skopiuj

Faks: 81 4420496 Pokaż numer Skopiuj

Przy kontakcie powołaj się na portal automatyka.pl