
Fenotypowanie jest procesem obserwacji właściwości fizycznych roślin w celu oceny ich stanu zdrowia. Stanowi ono niezbędny element uprawy, jednak jest bardzo żmudnym i czasochłonnym zadaniem, zwłaszcza gdy kontrolą muszą zostać objęte pola uprawne o dużej powierzchni. Kierowany przez profesora Stephen P. Longa zespół naukowców z University of Illinois stworzył robota, który może zrewolucjonizować ten obszar pracy rolników.
Urządzenie jest częściowo autonomiczne, gdyż korzysta z danych GPS i wykonuje rozkazy wydawane przez człowieka z poziomu laptopa. Robot został wyposażony w szereg czujników, w tym sensory hiperspektralne wysokiej rozdzielczości, kamery termowizyjne, skanery laserowe oraz stację pogodową.
Maszyna zbiera dane fenotypowe, takie jak średnice łodyg, wysokość roślin i powierzchnie liści. Następnie koreluje je z informacjami o warunkach środowiskowych, takich jak temperatura i wilgotność gleby. Są one przechowywane wspólnie w komputerze zintegrowanym z konstrukcją robota, a z niego mogą być przesłane wprost do laptopa rolnika. Ten z kolei może je wykorzystać w celu utworzenia komputerowego modelu 3D każdej z roślin, co pozwala zamodelować jej wzrost i rozwój oraz oszacować wydajność biomasy roślin wykorzystywanych do jej produkcji.
Robot testowany był dotychczas na uprawach sorgo, jednak w planach jest poszerzenie jego możliwości o fenotypowanie pszenicy i kukurydzy. Jeżeli dalsze badania z jego wykorzystaniem będą przynosić podobne efekty do dotychczasowych, trafi na rynek w 2021 roku. Jego szacowany koszt zakupu powinien zamknąć się w pięciu tysiącach dolarów.
(rr)
Kategoria wiadomości:
Nowinki techniczne
- Źródło:
- newatlas

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Optymalizacja produkcji dzięki robotom mobilnym MOBOT AGV
Automatyczne roboty transportowe – AGV to rozwiązanie pozwalające producentom utrzymać koszty inwestycji na optymalnym poziomie, a także...
-
Kluczowa rola wycinarek laserowych w obróbce metali
Wycinarki laserowe zrewolucjonizowały przemysł obróbki metali, oferując niezwykłą precyzję i efektywność. Dowiedz się, dlaczego są one...
-
-
-
-
-
-