Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
Powrót do listy komunikatów Dodano: 2023-03-22  |  Ostatnia aktualizacja: 2023-03-22
Jak działa linia rozlewnicza?
Jak działa linia rozlewnicza?

Linie rozlewnicze to podstawowe wyposażenie wielu zakładów spożywczych, farmaceutycznych, alkoholowych, kosmetycznych i wielu innych. To właśnie dzięki nim możliwe jest nalewanie, dozowanie oraz zabezpieczenie produktu dostępnego w formie płynnej. Im bardziej wysokospecjalistyczna będzie linia rozlewnicza, tym bardziej konkurencyjny będzie sam zakład. Jak działa tego typu linia rozlewnicza i czym powinna się cechować linia wysokiej jakości?

Czym są linie rozlewnicze?

Linie rozlewnicze to jeden z podstawowych elementów wyposażenia niejednego zakładu produkcyjnego lub przemysłowego. Tego typu wysokowyspecjalizowane urządzenia pozwalają na usprawnienie kilku etapów konfekcjonowania produktu. Linie rozlewnicze są w pełni zautomatyzowane i wyposażone w nalewarki, zakręcarki oraz etykieciarki. Dzięki nim można więc szybko dozować daną ilość produktu do butelek, pojemników czy puszek, zabezpieczyć ten produkt w danym pojemniku jak i odpowiednio go oznaczyć. Po zejściu z linii rozlewniczej produkt taki jest gotowy do umieszczenia go w opakowaniu zbiorczym.

Jakość i koszt produktu często zależne są od tego jak wysoce zautomatyzowany jest proces jego produkcji. Najwyższej klasy linie rozlewnicze pracują bardzo wydajnie, a produkt finalny, który przez nie "przechodzi" jest kompletny, niezależnie od tego jakim cechuje się kształtem czy pojemnością.

Linie rozlewnicze powstają często na indywidualne zamówienie danego zakładu i w oparciu o specyfikę jego pracy. Dozowane produkty są w pełni sterylne, a nowoczesne maszyny rozlewnicze pozwalają jak najdoskonalej i najwydajniej zorganizować pracę zakładu. Linie rozlewnicze wykorzystywane są w wielu branżach, a z ich użyciem można konfekcjonować m.in. piwo, napoje mleczne, wody, kwasy, oleje, płyny chemiczne i wiele innych produktów posiadających płynną postać.

Jak działają linie rozlewnicze?

Nie każda linia rozlewnicza nadaje się do każdego produktu, dlatego jej wybór musi być podyktowany typem produktu jaki zamierzamy produkować. Inna linia będzie odowiednia do nalewania piwa czy kwasu chlebowego, a zupełnie inna do jogurtów czy produktów wymagających podwyższonej higieny.

Działanie linii rozlewniczych nie jest skomplikowane, ale zawsze musi być dostosowane do danego produktu. Pierwszym krokiem jest więc dostosowanie dyszy i sposobu w jaki będzie ona dozowała daną ciecz do butelki czy innego opakowania. Jeśli szukasz wysokiej jakości części zamiennych do linii rozlewniczych możesz skorzystać z usług takich firm jak Beverpack.pl. Proces samego dozowania jest w pełni powtarzalny i można go oprzeć na kilku technologiach - m.in. na technologii przepływowomierzowej, wagowej czy podciśnieniowym sposobie dozowania. Linia rozlewnicza działa najczęściej w oparciu o układ liniowy lub karuzelowy. Każda linia rozlewnicza ma ponadto swój własny system sterowania i swoje transportery - umożliwiają one precyzyjne przeniesienie produktu pod system nalewania.

Podsumowując, działanie linii rozlewniczych opiera się na wspólnych działaniu różnych maszyn, które funkcjonują w zintegrowany sposób. Najlepsze linie rozlewnicze cechują się zwartą oraz stabilną konstrukcją, dostosowaniem do napełniania opakowań o różnych kształtach oraz wysoką wydajnością pracy.

Kategoria komunikatu:

Inne

Źródło:
Materiał nadesłany do redakcji
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.