Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
Faulhaber robotic
Powrót do listy komunikatów Dodano: 2022-09-28  |  Ostatnia aktualizacja: 2022-09-28
Jak zwiększyć funkcjonalność lokali gastronomicznych?
Jak zwiększyć funkcjonalność lokali gastronomicznych?

Stworzenie lokalu, do którego z chęcią będą przychodzić goście, wymaga zadbania o rozmaite elementy. Oprócz kwestii oferty, należy też pomyśleć o odpowiednim wystroju oraz zastosowaniu sprzętów, które pozwolą na wygodne spędzanie czasu w danym miejscu.

Coraz chętniej właściciele restauracji i kawiarni decydują się na wykorzystanie praktycznej automatyki, pozwalającej zwiększyć funkcjonalność i bezpieczeństwo, a także obniżyć koszty prowadzenia lokalu.

Nie tylko standardowe wyposażenie dla HoReCa

Nie da się prowadzić punktów gastronomicznych (restauracji, kawiarni, pubów), bez postawienia na wygodne wyposażenie, dopasowane do specyfiki lokalu. W miejscach, gdzie spożywa się posiłki, lepiej sprawdzają się wysokie stoły i krzesła. W innych typach przestrzeni warto wybrać wygodne sofy i niskie stoliki kawowe. Szeroki wybór takich rozwiązań da się znaleźć choćby na stronie: Bazkar.pl.

To właśnie od wygodnego wyposażenia i powiązanych z nim dodatków zależy w głównej mierze komfort gości, odwiedzających dany lokal. Warto jednak zadbać też o inne elementy, jak choćby rolety i zasłony okienne, markizy i parasole do ogródków, a także właściwie dobrane oświetlenie, które zwiększa funkcjonalność oraz buduje klimat miejsca. Dodatkową ciekawostką jest fakt, iż działanie wielu takich udogodnień da się zautomatyzować, by funkcjonalność wnętrz kawiarni lub restauracji była jeszcze większa.

Żaluzje i markizy automatyczne – ochrona przed niesprzyjającymi warunkami

Coraz częściej w kawiarniach i restauracjach wykorzystuje się automatyczne rolety, żaluzje i markizy. Pierwsze z wymienionych chronią wnętrza przed nadmiernie przygrzewającymi promieniami słońca. Ostatnie zapewniają zacienioną przestrzeń w ogródkach gastronomicznych.
W obu przypadkach można wykorzystać praktyczne czujniki, które wspierają sprawne działanie instalacji. Rolety i żaluzje, wyposażone w sensory, opuszczają się samoistnie, gdy wyczują zbyt duży poziom nasłonecznienia, by przeciwdziałać nadmiernemu nagrzaniu wnętrz klimatyzowanych latem. Wpływa to bezpośrednio na komfort gości, a także zmniejsza wydatki związane z utrzymaniem optymalnych warunków w pomieszczeniach.
Z kolei markizy często otrzymują automatykę pogodową, czyli czujniki wiatru i wstrząsów, które pozwalają automatycznie zwinąć je, by uchronić konstrukcję przed uszkodzeniem w razie pojawienia się mocnych porywów wiatru.

Automatyczne sterowanie oświetleniem w lokalu i ogródku gastronomicznym

Innym przykładem wykorzystania nowoczesnych technologii w lokalach gastronomicznych jest oświetlenie LED.
Coraz chętniej montuje się przecież smart żarówki oraz inteligentne lampy, którymi da się sterować automatycznie, za pośrednictwem pilota lub aplikacji, by nie tylko włączać/wyłączać poszczególne źródła światła lub zespoły lamp, ale też zmieniać natężenie światła lub stosować praktyczne harmonogramy oświetleniowe (automatyczne wyłączanie świateł o konkretnej porze lub uruchomienie lamp w ogródku po zapadnięciu zmroku).

Wyższy poziom automatyzacji – centralizacja sterowania różnymi urządzeniami

W kawiarniach i restauracjach da się wykorzystać rozmaite urządzenia. W tym miejscu przydają się także kompleksowe systemy KNX, czyli centralnie sterowane rozwiązania, dzięki którym z poziomu jednego panelu steruje się choćby oświetleniem, klimatyzacją, instalacją antywłamaniową i roletami.
Co więcej rozmieszczone w całym lokalu czujniki nieustannie przekazują sobie informacje, by zapewnić zawsze optymalne warunki. Przykład? Gdy jest upalny dzień, dają sygnał, by opuścić żaluzje i uruchomić klimatyzację. W pochmurne dni, uruchamiają światła i odsłaniają okna. Dzięki temu w danej przestrzeni goście przyjemniej spędzają czas, a pracownicy nie muszą martwić się o wiele procesów, które dzieją się automatycznie.

Automatyzacja w lokalach gastronomicznych – funkcjonalność i oszczędności

Automatyka wkracza coraz śmielej do rozmaitych przestrzeni, również domów, biur i lokali usługowych. Chętnie sięga się po takie rozwiązania również w branży HoReCa.
Dzięki centralnie sterowanym urządzeniom elektrycznym i instalacjom, poprawia się wygodę gości, zwiększa bezpieczeństwo w lokalu dla wszystkich użytkowników oraz optymalizuje wydatki związane z codzienną eksploatacją. Takie rozwiązanie zdecydowanie ma zatem przyszłość – na pewno nie tylko w restauracjach i kawiarniach.

Kategoria komunikatu:

Inne

Źródło:
Materiał nadesłany do redakcji
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.