Powrót do listy wiadomości
Dodano: 2011-09-27 | Ostatnia aktualizacja: 2011-09-27
Roboty zyskują sztuczne odciski palców

Roboty zyskują sztuczne odciski palców
Podobnie jak w wielu obszarach nauki, nawet proste zagadnienia niejednokrotnie przy bliższym poznaniu okazują się być dość skomplikowane. Ludzkie opuszki palców dzięki krawędziom ich odcisków mogą wyczuwać różnice w fakturze drewna, metalu, jedwabiu czy lnu. Są również w stanie określać temperaturę, a jak się okazuje, do tego biorą udział w określaniu krzywizny dotykanych obiektów.
Weźmy na przykład przyciski telefonu komórkowego albo pilota do telewizora. Włąśnie umiejętność ich obsługi chcą emulować w swoim laboratorium: Saba Salehi, John-John Cabibihan i Shuzhi Sam Ge. Swoje badania zaczęli właśnie od określania krzywizny obiektu dzięki sztucznym odciskom palców.
W tym celu zbudowali oni czujnik dotyku składający się z podstawy, wbudowanych czujników i powierzchni poprzecinanej grzbietami. A wszystko to na powierzchni 4 milimetrów kwadratowych. Równocześnie zbudowali drugi podobny czujnik, pozbawiony jedynie grzbietów pełniących funkcję odcisków palców i przetestowali zdolność obu czujników do określania kształtów i krzywizny różnych obiektów.
Czujnik wzbogacony o sztuczne odciski palców pozwolił określić różnice pomiędzy trzema rodzajami obiektów z dokładnością na poziomie 95,7 procenta.
Bez wątpienia badania te są dopiero wstępem i w niedługim czasie odciski palców robotów staną się co najmniej tak czułe jak ludzkie, dzięki czemu otworzy się przed nimi cała gama nowych zastosowań, wymagających precyzji i delikatności.
(lk)
Kategoria wiadomości:
Z życia branży
- Źródło:
- Physorg

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Współpraca i „know-how” w zestawie – ekosystem UR+
Paletyzacja, spawanie, obsługa maszyn, montaż, polerowanie i wykańczanie powierzchni - coboty sprawdzają się w wielu zastosowaniach. Różnorodność...
-
Kluczowa rola wycinarek laserowych w obróbce metali
Wycinarki laserowe zrewolucjonizowały przemysł obróbki metali, oferując niezwykłą precyzję i efektywność. Dowiedz się, dlaczego są one...
-
-
-
-
-
-