Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
Powrót do listy wiadomości Dodano: 2013-06-27  |  Ostatnia aktualizacja: 2013-06-27
System wizyjny pomoże zrobić pyszną kawę
System wizyjny pomoże zrobić pyszną kawę
System wizyjny pomoże zrobić pyszną kawę

Preporcjowana kawa okazała się niespodziewanym sukcesem, eliminując potrzebę mielenia ziaren oraz precyzyjnego odmierzania odpowiedniej ilości, rozmywania się aromatu czy stosowania dużych pojemników do przewożenia jej luzem. Jak popularny jest ten typ kawy, mówią liczby. Tylko w ubiegłym roku sprzedano ponad 16 miliardów tzw. K-cups.

Taka wygoda wiąże się z rosnącymi standardami i wymaganiami wobec producentów. Optima Group Consumer, niemiecki producent kapsułek wyszedł naprzeciwko swoim klientom, pozwalając zamykać w kapsułkach doskonałą kawę dzięki wykorzystaniu nowoczesnego systemu wizyjnego IDS Imaging Development Systems.

Po pierwsze Optima sprawdza, czy pojemnik nie był wcześniej używany. System rozpoznaje to po postrzępionych krawędziach oraz odkształceniach, które mają miejsce podczas napełniania filiżanki. Wszelkie uszkodzone w transporcie kapsułki są wykrywane i oddzielane. Na system składają się dwie kamery ISD uEye UI-5220-M z interfejsem GigE. Każda z nich monitoruje przenośnik taśmowy, kontrolując 500 kapsułek na minutę każda. Kamery te są wyzwalane sygnałem z bariery świetlnej. W czasie poniżej jednej dziesiątej sekundy system wykrywa najmniejsze ubytki, usuwając uszkodzoną kapsułkę strumieniem sprężonego powietrza.

Do sterowania procesem, Optima zaangażowała komputer IPC, który przetwarza obraz z dala od stanowiska. Wsparcie dla kabli o długości do 100m przez interfejs GigE pozwala w elastyczny sposób pozycjonować szybkie kamery CMOS.

Następnie, specjalnie zaprojektowane uchwyty metalowe przekazują kapsułki, które przeszły test w rzędach po osiem do stacji napełniającej. Każda kapsułka zawiera 10 gramów proszku kawowego. Odpowiednie zagięcia napakowaniu, zapewniają, że do środka nie dostało się powietrze. Do sprawdzenia tego, czy tak jest, wykorzystano cztery monochromatyczne kamery IDS serii RE w wykonaniu IP67. Taki stopień ochrony zapewnia prawidłową pracę w zapylonym od cząstek kawy środowisku. Kamery obrazują dwie kapsułki na raz, a cały rząd ośmiu z nich testowany jest w zaledwie 600ms. Kapsułki z uszkodzonym uszczelniaczem są natychmiastowo usuwane.

Według Optimy, ich konkurencja boryka się z odpadami rzędu kilkunastu – kilkudziesięciu procent. System wizyjny wykorzystany przez Optimę z pewnością pozwoli im zwiększyć jakość produkcji.

(rr)

Kategoria wiadomości:

Nowinki techniczne

Źródło:
Vision Online
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :