
Naukowcy z Lincoln University skonstruowali skaner ziemniaków, który w procesie kontroli jakości wykorzystuje sztuczną inteligencję.
Gotowe elementy i całkowicie nowe oprogramowanie pozwoliło zbudować niedrogi system, który w czasie rzeczywistym identyfikuje defekty, choroby i skazy ziemniaków.
Celem projektu było stworzenie systemu, który mógłby usprawnić proces kontroli jakości poprzez poprawę spójności, szybkości i precyzji detekcji defektów.
„Większość ziemniaków wciąż sortowana jest ręcznie.” – stwierdził Tom Duckett z Lincoln University. „Problemy z ręcznym sortowaniem wiążą się z jego subiektywizmem, zmęczeniem oraz wysokimi kosztami inspektorów. Natomiast istniejące dotąd systemy sztucznej wizji wymagają ręcznej kalibracji, a przy tym mają ograniczoną dokładność.” – dodał.
System składa się z niedrogiego czujnika wizyjnego oraz komputera. Wykorzystuje on oprogramowanie, które wykorzystuje wiedzę ekspertów do nauki odróżniania różnic w kolorze i strukturze pomiędzy zdrową i niezdrową skórą.
Żeby było skuteczne, oprogramowanie musi być w stanie poradzić sobie z ogromnymi ilościami naturalnych odmian. Dlatego, naukowcy stworzyli algorytm uczenia maszynowego, który automatycznie wskazuje cechy prawidłowego obrazu.
Innym problem było sprawienie, by system był dostatecznie szybki, by analizować ziemniaki w czasie rzeczywistym. Pierwotne oprogramowanie potrzebowało na przeanalizowanie każdego ziemniaka kilka godzin.
Zespół Ducketta poszukuje obecnie funduszy na skomercjalizowanie swojej technologii. System mógły być gotowy do sprzedaży w przeciągu trzech lat.
(lk)
Kategoria wiadomości:
Z życia branży
- Źródło:
- The Engineer

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Czy roboty współpracujące mogą być odpowiedzią na wyzwania rynku pracy?
Czy roboty współpracujące mogą być odpowiedzią na wyzwania rynku pracy? Od paru lat w Polsce notujemy bardzo niskie bezrobocie, a w wielu...
-
Kluczowa rola wycinarek laserowych w obróbce metali
Wycinarki laserowe zrewolucjonizowały przemysł obróbki metali, oferując niezwykłą precyzję i efektywność. Dowiedz się, dlaczego są one...
-
-
-
-
-
-