
Ręczne filetowanie ryb na dużą skalę może być niezwykle czasochłonne. Ze względu na wyższe zarobki w krajach skandynawskich, przetwórstwo złowionych ryb jest często przeprowadzane w Azji, Europie Wschodniej, czy Rosji, gdzie koszty pracy są niższe.
Projekt APRICOT (Automated Pinbone Removal In Cod and WhiTefish), zapoczątkowany w styczniu 2012 roku, miał na celu znalezienie zautomatyzowanego rozwiązania, które pozwala przetwarzać ryby lokalnie. Po dwóch latach udało się stworzyć maszynę, która na to pozwoli.
W odróżnieniu od łososia hodowlanego, którego przedstawiciele są podobne pod względem wielkości i kształtu, co pozwala na ich obróbkę maszynową, dziko żyjące białe ryby, takie jak dorsz muszą być filetowane ręcznie. Wiąże się to nie tylko ze zwiększonymi kosztami i czasem przetwórstwa, ale także z marnotrawieniem nawet 7% zdrowego mięsa o dobrej jakości.
Projekt APRICOT pozwolił opracować nowego robota, który automatyzuje proces za pomocą technologii promieniowania rentegenowskiego i waterjeta. Za pomocą promieni X, lokalizowane są ości ryby, a następnie sterowane dysze wodne filetują rybę wzdłuż określonej ścieżki. Prototyp maszyny już istnieje i jest w pełni gotowy do testów. Deweloperzy mają nadzieję, że będzie gotowa do wprowadzenia na rynek w przyszłym roku.
Poniższy film zdradza szczegóły dotyczące nowej obrabiarki.
(rr)
Kategoria wiadomości:
Nowinki techniczne
- Źródło:
- gizmag

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Czy roboty współpracujące mogą być odpowiedzią na wyzwania rynku pracy?
Czy roboty współpracujące mogą być odpowiedzią na wyzwania rynku pracy? Od paru lat w Polsce notujemy bardzo niskie bezrobocie, a w wielu...
-
Kluczowa rola wycinarek laserowych w obróbce metali
Wycinarki laserowe zrewolucjonizowały przemysł obróbki metali, oferując niezwykłą precyzję i efektywność. Dowiedz się, dlaczego są one...
-
-
-
-
-