Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
Powrót do listy wiadomości Dodano: 2014-02-12  |  Ostatnia aktualizacja: 2014-02-12
Zautomatyzowane filetowanie ryb
Zautomatyzowane filetowanie ryb
Zautomatyzowane filetowanie ryb

Ręczne filetowanie ryb na dużą skalę może być niezwykle czasochłonne. Ze względu na wyższe zarobki w krajach skandynawskich, przetwórstwo złowionych ryb jest często przeprowadzane w Azji, Europie Wschodniej, czy Rosji, gdzie koszty pracy są niższe.

Projekt APRICOT (Automated Pinbone Removal In Cod and WhiTefish), zapoczątkowany w styczniu 2012 roku, miał na celu znalezienie zautomatyzowanego rozwiązania, które pozwala przetwarzać ryby lokalnie. Po dwóch latach udało się stworzyć maszynę, która na to pozwoli.

W odróżnieniu od łososia hodowlanego, którego przedstawiciele są podobne pod względem wielkości i kształtu, co pozwala na ich obróbkę maszynową, dziko żyjące białe ryby, takie jak dorsz muszą być filetowane ręcznie. Wiąże się to nie tylko ze zwiększonymi kosztami i czasem przetwórstwa, ale także z marnotrawieniem nawet 7% zdrowego mięsa o dobrej jakości.

Projekt APRICOT pozwolił opracować nowego robota, który automatyzuje proces za pomocą technologii promieniowania rentegenowskiego i waterjeta. Za pomocą promieni X, lokalizowane są ości ryby, a następnie sterowane dysze wodne filetują rybę wzdłuż określonej ścieżki. Prototyp maszyny już istnieje i jest w pełni gotowy do testów. Deweloperzy mają nadzieję, że będzie gotowa do wprowadzenia na rynek w przyszłym roku.

Poniższy film zdradza szczegóły dotyczące nowej obrabiarki.

(rr)

Kategoria wiadomości:

Nowinki techniczne

Źródło:
gizmag
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :