Powrót do listy wiadomości
Dodano: 2010-11-03 | Ostatnia aktualizacja: 2010-11-03
Zrobotyzowany chwytak z balonu z kawą

Zrobotyzowany chwytak z balonu z kawą
Podjęli je naukowcy z Cornell University, University of Chicago oraz iRobot, którzy zamiast tradycyjnej konstrukcji zrobotyzowanej dłoni wzorowanej na ludzkiej, stworzyli uniwersalny chwytak zbudowany z kawy i lateksowych balonów.
Hod Lipson z Cornell stwierdził, że nowa konstrukcja została nazwana ‘uniwersalnym chwytakiem’, gdyż dostosowuje on się do kształtu chwytanego obiektu, dzięki czemu jego kształt nie musi być z góry dopasowywany do określonego obiektu.
W praktyce, do ramienia doczepiony jest balon wypełniony kawą. Balon ten przyciśnięty, dopasowuje swój kształt do chwytanego obiektu, a następnie pompa odsysa z niego powietrze, utwardzając chwytak. Gdy powietrze znów zostaje do balonu wpuszczone, mięknie on i uwalnia chwyt.
Heinrich Jaeger z University of Chicago powiedział, że kawa jest przykładem materiału ziarnistego, składającego się z dużej liczby pojedynczych twardych cząsteczek. Materiały ziarniste charakteryzują się tym, że w zależności od sytuacji, zachowują się jak ciała stałe bądź płynne.
Co do zasady, nadaje się każdy materiał ziarnisty. Na wstępnym etapie przetestowano ryż, kuskus, a nawet zmielone opony. Naukowcy skłonili się jednak ku kawie ze względu na jej lekkość.
To co odróżnia nowy chwytak od tradycyjnych, to to, że świetnie radzi sobie z każdym niemalże obiektem, również jajkiem czy monetą.
Projekt wspierany był przez amerykańską Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA).
(lk)
Kategoria wiadomości:
Z życia branży
- Źródło:
- The Engineer

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Jak generować podciśnienie bez sprężonego powietrza?
Firma Schmalz do swojej oferty wprowadziła elektryczny generator podciśnienia ECBP , który nie wymaga zasilania sprężonym powietrzem. ECBP...
-
Kluczowa rola wycinarek laserowych w obróbce metali
Wycinarki laserowe zrewolucjonizowały przemysł obróbki metali, oferując niezwykłą precyzję i efektywność. Dowiedz się, dlaczego są one...
-
-
-
-