Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
Faulhaber robotic
Powrót do listy artykułów Aktualizowany: 2024-02-08
Lepsza integralność procesów produkcyjnych

dzięki inteligentnym czujnikom, które przewidują własną konserwację

Rozwiązania do kontroli procesów przemysłowych w produkcji masy celulozowej i papieru mogą znacząco poprawić jakość produktu i zwiększyć wydajność produkcji, jeżeli czujniki będą odpowiednio konserwowane. Obniżona jakość produktu, nadmierne lub niewystarczające stosowanie odczynników oraz nieplanowane przestoje mogą być skutkiem źle skalibrowanych, brudnych lub uszkodzonych czujników działających in-line. Rzetelna i skuteczna konserwacja jest czasochłonnym zadaniem dla wykwalifikowanych pracowników. Najlepszym rozwiązaniem są systemy analityczne, które nie tylko monitorują się pod kątem własnego zużycia i informują o konieczności przeprowadzenia konserwacji, ale także zwiększają integralność procesów.

 

Przemysł celulozowo-papierniczy jest trudnym środowiskiem dla czujników analitycznych działających in-line. Obecność włókien, siarczków i wysokiej temperatury może zakłócać pracę czujnika. Rozwiązania METTLER TOLEDO do produkcji masy papierniczej i papieru zawierają czujniki pH/redoks i czujniki przewodności przeznaczone do pracy w ekstremalnych warunkach. Dodatkowo, technologia zarządzania inteligentnymi czujnikami pomiarowymi (ISM) zapewnia korzyści, które nie są dostępne w tradycyjnych czujnikach analogowych.

W opracowaniu technicznym wyjaśniono, w jaki sposób technologia ISM zwiększa niezawodność procesu i zmniejsza koszty operacyjne. Rozwiązania pomiarowe in-line do masy papierniczej i papieru zintegrowane z technologią ISM mają wiele zalet, w tym zaawansowaną diagnostykę, która przewiduje, kiedy konieczne będzie czyszczenie, kalibracja i wymiana czujników.

Szacuje się, że nawet 60% prac konserwacyjnych wykonywanych w zakładach produkcyjnych nie jest konieczne. Konserwacja wykonywana jest często zgodnie z zaplanowanym harmonogramem, co oznacza, że czujniki pH są kalibrowane lub wymieniane, nawet jeśli nie ma takiej konieczności. Technologia ISM stale monitoruje stan techniczny czujników i na bieżąco dostarcza dane o wpływie warunków procesu na system pomiarowy. Dzięki temu można planować konserwację czujników, kiedy będzie ona potrzebna — ani za wcześnie, ani dopiero po stwierdzeniu nieprawidłowych pomiarów.

Odwiedź stronę METTLER TOLEDO i pobierz opracowanie techniczne.

Czytaj także