Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
Faulhaber robotic
Powrót do listy artykułów Aktualizowany: 2024-02-08
Pomiar pH elektrodą bez szkła w przetwórstwie mleka

Pomiar pH w mleczarniach jest potrzebny po to, aby nadzorować przebieg procesu przetwórstwa mleka. Ze stosowaniem z elektrod szklanych wiąże się ryzyko pękania szkła, co zagraża bezpieczeństwu produktu. Zagrożenie to można skutecznie wyeliminować, korzystając z czujnika pH bez szkła i jednocześnie utrzymując wysoką dokładność pomiaru.

Brak ryzyka pękania szkła

W przeciwieństwie do większości elektrod pH, czujnik InPro 3300 nie zawiera elementów szklanych. Rolę elementu umożliwiającego pomiar pełni niewielki układ scalony (ISFET = ion-selective field effect transistor - selektywny dla jonów tranzystor zależny od efektu pola), którego wyjściowy sygnał elektryczny jest zależny od pH medium próbki.

Higieniczna konstrukcja

Wszystkie materiały konstrukcyjne czujnika pozostające w kontakcie z medium procesowym posiadają zatwierdzenie do kontaktu żywnością (plastikowy trzon wykonany z PEEK, pierścienie uszczelniające wykonane z EDPM) oraz zatwierdzenie FDA dla aplikacji, w których wytwarzana jest żywność. Czujnik InPro 3300 można sterylizować parą w temperaturze do 130 °C. Podczas procesów CIP wykorzystujących wysuwaną obudowę elektroda jest ustawiana w pozycji do konserwacji, gdzie w komorze czyszczącej jest poddawana działaniu łagodnego czynnika czyszczącego oraz sterylizacji przed ponownym umieszczeniem w medium procesowym.

Odtwarzalne wyniki pomiarów

Wyniki pomiarów otrzymane przy pomocy czujnika InPro 3300 są porównywalne z wynikami otrzymanymi w laboratorium. Odnotowuje się odchylenia na poziomie od 0.05 do 0.1 jednostki pH.

Zakres zastosowania

  • Kontrola jakości i procesu
  • Monitorowanie procesu dojrzewania podczas produkcji jogurtu
  • Monitorowanie pH przed napełnianiem mleka U.H.T.

Bezpieczniejsza produkcja

Czujniki ISFET dają dokładne i wiarygodne wyniki pomiaru pH w procesie przetwarzania mleka. Nie ma ryzyka związanego z pękaniem szkła. Technologia i materiały posiadające zatwierdzenie do kontaktu z żywnością użyte do produkcji czujnika InPro 3300 METTLER TOLEDO pozwalają na jego użycie w programie HACCP.

Więcej informacji znajdziesz na stronie internetowej:Sonda pH / sonda redoks

Aby uzyskać więcej informacji odwiedź stronę METTLER TOLEDO.

Czytaj także