Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
Faulhaber robotic
Powrót do listy artykułów Aktualizowany: 2024-02-08
Trwały czujnik pH zapewnia biały cukier

Historia produkcji cukru w Indiach jest bardzo mocno związana z historią firmy EID Parry Ltd. W 1842 roku firma pobudowała pierwszą w kraju cukrownię w Nellikuppam w stanie Tamil Nadu. Firma posiada w tej chwili dziewięć cukrowni zlokalizowanych w różnych miejscach na terenie całego kraju. W Indiach produkowanych jest 32500 ton metrycznych cukru dziennie. Firma jest pionierem produkcji cukru z trzciny cukrowej.

Wyzwania występujące podczas produkcji czystego cukru

Podobnie jak inni producenci cukru, firma Parry musi stawić czoło jednemu z największych wyzwań, którym jest utrzymanie białości cukru na odpowiednim poziomie. Czysty sok cukrowy wychodzący z filtra po drugim etapie saturacji ma barwę lekko słomkową. Dalsze podgrzewanie powoduje, że zachodzi reakcja soku a aminokwasami, czego konsekwencją jest ciemnobrązowe zabarwienie soku. Aby temu zapobiec, sok jest poddawany procesowi siarkowania. Nieodpowiednia kontrola pH na etapie siarkowania może stanowić zagrożenie dla jakości produktu końcowego. W zakresie niskich wartości pH syrop reaguje ze związkami azotu, co prowadzi do powstania niepożądanej barwy, w zakresie wysokich wartości pH natomiast następuje alkaliczny rozkład sacharozy na cukry proste.

Siarkowanie jest często prowadzone w zakresie temperatur 70 -100 ºC, co utrudnia dokładny pomiar pH. Sprawność czujników pH w tym procesie była powodem wielu zmartwień inżynierów firmy Parry odpowiedzialnych z proces produkcji cukru. Ich kłopoty zniknęły po tym, jak wdrożono do eksploatacji system pomiarowy METTLER TOLEDO.

Wiarygodny pomiar pH

Nasz zespół w Bangalore będący w bliskim kontakcie z przedstawicielami firmy Parry zaproponował odpowiednie rozwiązanie. W cukrowni Haliyal, znajdującej się w stanie Karnataka, zainstalowaliśmy kompletny system pomiarowy zawierający układ automatycznego czyszczenia elektrody pH InPro 4260i.

Elektroda InPro 4260i doskonale nadaje się do tej aplikacji. Elektroda zamiast ciekłego elektrolitu zawiera elektrolit stały. Diafragma występująca w większości elektrod została zastąpiona otworem w szklanej obudowie czujnika. Otwarte złącze oznacza, że syrop pozostaje w bezpośrednim kontakcie z materiałem elektrolitu, dzięki czemu pomiar jest bardziej dokładny. Czujnik InPro 4260i jest ponadto bardzo odporny na wysoką kwasowość i temperaturę panującą podczas siarkowania.

Czujnik InPro 4260i należy do rodziny czujników METTLER TOLEDO wyposażonych w technologię inteligentnego zarządzania czujnikiem (ISM). Technologia ISM zmniejsza wymagania systemów pomiarowych pH w zakresie konserwacji. Dane diagnostyczne z czujnika są przesyłane do przetwornika, który informuje operatora o działaniach, które należy podjąć, aby nie dopuścić do pogorszenia wiarygodności pomiaru.

Inżynierowie ds. produkcji w firmie Parry są bardzo zadowoleni ze sprawności systemu pomiarowego. Pomiar pH jest w tej chwili bardzo wiarygodny i pozwala produkować cukier mający odpowiednią barwę i jakość.

Aby uzyskać więcej informacji odwiedź stronę METTLER TOLEDO.

Czytaj także