Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
Faulhaber robotic
Powrót do listy artykułów Aktualizowany: 2024-02-08
Wagi podłogowe o higienicznej konstrukcji

Pobierz opracowanie techniczne - Higieniczna konstrukcja — łatwe czyszczenie

Wagi podłogowe METTLER TOLEDO skonstruowano tak, aby:

  • zapewnić bezpieczeństwo i jakość żywności za sprawą higienicznych konstrukcji,
  • obniżyć koszty i ograniczyć odpady dzięki kwalifikowanym rozwiązaniom wagowym,
  • zwiększyć produktywność przez poprawę szybkości procesu produkcyjnego.

Ciężkie ładunki, niedbała obsługa i odpady to czynniki, którym muszą sprostać wagi podłogowe używane w wilgotnych i trudnych warunkach otoczenia. Wagi są też regularnie obficie spłukiwane wodą podczas czysz czenia, w związku z czym muszą wytrzymywać działanie silnych detergentów i być odporne na korozję. Globalne standardy żywności wymagają stosowania urządzeń o higienicznej konstrukcji. Używanie sprzętu zbudowanego i zamontowanego w sposób zgodny
z najnowszymi przepisami z zakresu higieny przyczynia się do realizacji standardów BRC, NSF, IFS, FSSC22000 i HACCP.

Niniejsze opracowanie techniczne zawiera przegląd sposobów wdrażania wytycznych dotyczących higieny w odniesieniu do wag podłogowych. Omówiono w nim zagadnienia związane z montażem wag oraz podano przykłady efektywnych konstrukcji i ich elementów składowych.

Do budowy urządzeń wagowych używane są rozmaite materiały. Różnią się one pod względem właściwości roboczych i higienicznych oraz kompatybilności.

Stosuje się metale, tworzywa sztuczne i gumę. Stal nierdzewna — ze względu na odporność na korozję i wytrzymałość w większości aplikacji przemysłu spożywczego — jest powszechnie używanym metalem preferowanym w przypadku powierzchni mających kontakt z żywnością. Dzięki warstwie pasywnej jest ona praktycznie obojętna chemicznie,a łatwość formowania pozwala na uzyskanie niemal dowolnego kształtu. Jego forma i stabilność strukturalna pozostają niezmienne nawet w skrajnie niskich lub wysokich temperaturach.

Dawniej powierzchnie wag podłogowych nie były postrzegane jako krytyczne obszary kontaktu z żywnością. Obecnie stopień higieny zapewniany przez wagi podłogowe jest tak samo ważny jak w przypadku każdego innego sprzętu używanego w obszarze produkcji żywności, gdyż skażenie początkowo rozwijające się pod wagą podłogową może się szybko i bez trudu rozprzestrzenić na cały zakład. Wybierając wagi podłogowe, warto mieć na uwadze najnowsze zasady dotyczące higienicznej konstrukcji. Według międzynarodowych standardów higieny i wytycznych Europejskiej

Grupy Projektowania i Inżynierii Urządzeń Higienicznych (EHEDG) za powierzchnię mającą kontakt z produktami spożywczymi uważa się powierzchnię „wchodzącą w bezpośredni kontakt z resztkami żywności lub taką, na którą resztki żywności mogą kapać lub odpływać, na której mogą się
rozpraszać lub na którą mogą być odprowadzane". Skutkiem zanieczyszczenia takich powierzchni może być bezpośrednie zanieczyszczenie produktów spożywczych, dlatego zawsze muszą być spełnione rygorystyczne kryteria, jakim podlegają higieniczne konstrukcje. Do powierzchni niemających kontaktu z produktami należą takie części urządzeń, jak stopy, wsporniki i obudowy, które nie wchodzą w bezpośredni kontakt z żywnością. Niemniej jednak zanieczyszczenie tych
powierzchni może być przyczyną zanieczyszczenia pośredniego. Dlatego również te elementy powinny być projektowane z uwzględnieniem zasad higieny. Analiza zagrożeń może pomóc w ustaleniu obszarów stanowiących potencjalne źródło zanieczyszczenia pośredniego lub krzyżowego

Nieodpowiednio zaprojektowane urządzenia wymagają bardziej intensywnego i czasochłonnego czyszczenia. Może to oznaczać konieczność używania agresywnych środków chemicznych oraz dłuższych cykli czyszczenia i odkażania. Skutkiem są wyższe koszty, dłuższe przestoje i krótszy okres eksploatacji. Wagi podłogowe o higienicznej konstrukcji obniżają ryzyko wystąpienia zanieczyszczeń i wspierają produkcję bezpiecznej żywności.

Odwiedź stronę METTLER TOLEDO:

Czytaj także