
Sprawdzanie jakości owoców w drodze do sklepów spożywczych stanowi wzywanie dla ich dostawców. Większość wykorzystywanych do tego celu czujników nie odzwierciedla warunków panujących wewnątrz opakowań, a wyrywkowe próbki nie zawsze oddają faktyczny stan danej partii. Z tego powodu szwajcarscy naukowcy postanowili raz jeszcze przeanalizować problem, który spędza sen z powiek handlowców.
Stworzyli oni sztuczne owoce wyposażone w czujniki, które wkomponowane w inne zapewniają dokładny odczyt temperatury wewnętrznej. Dzięki temu mogą w łatwy sposób kontrolować, na przykład czy były one podczas podróży prawidłowo rozmrażane.
Aby stworzyć sztuczny owoc, naukowcy najpierw pozyskali wiele skanów rzeczywistych sztuk, a następnie za pomocą specjalnego algorytmu wygenerowali ich przeciętny kształt i teksturę. Kolejnym krokiem był wydruk trójwymiarowej powłoki. Jej wnętrze zostało wypełnione sztucznym miąższem, na który składały się węglowodany, polistyren oraz woda. Rezultat prac pozwolił w pierwszej fazie testów uzyskać zaskakująco obiecujące wyniki pomiarowe.
Badacze szacują, że w fazie komercyjnej czujniki mogą kosztować około 50 dolarów i nic nie stoi na przeszkodzie ich wielokrotnego wykorzystywania. Najtrudniejszą częścią projektu jest uzyskiwanie danych w czasie rzeczywistym, do którego wymagany będzie bezprzewodowy moduł komunikacyjny.
(rr)
Kategoria wiadomości:
Nowinki techniczne
- Źródło:
- engadget

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Rozbudowa magistrali Compact PCI Serial w oparciu o rozwiązania firmy nVent...
Nową wersję specyfikacji Compact PCI Serial ratyfikowano w 2013 roku. Aktualizacja zawiera obecnie modyfikacje i rozszerzenia funkcjonalności,...
-
Kluczowa rola wycinarek laserowych w obróbce metali
Wycinarki laserowe zrewolucjonizowały przemysł obróbki metali, oferując niezwykłą precyzję i efektywność. Dowiedz się, dlaczego są one...
-
-
-
-
-
-