
Naukowcy z włoskiego Istituto Italiano di Tecnologia zaprojektowali urządzenie przeznaczone do kontaktu z żywnością z materiałów jadalnych, które wskazuje na to czy produkt został rozmrożony i ponownie zamrożony.
Praca naukowców zatytułowana „Self-Powered Edible Defrosting Sensor" została opublikowana na łamach ACS Sensors przez Ivana Ilica, Maria Caironi i ich współpracowników.
Urządzenie może wykrywać zdarzenia odszraniania, łącząc ogniwo galwaniczne aktywowane temperaturą z ogniwem jonochromowym. Wszystkie elementy sensora są wykonane z całkowicie jadalnych materiałów, w tym soli kuchennej, czerwonej kapusty i wosku pszczelego.
Ogniwo galwaniczne działa z wodnym roztworem elektrolitu, wytwarzając prąd tylko w temperaturach powyżej punktu zamarzania roztworu. Ogniwo jonochromowe wykorzystuje natomiast prąd generowany podczas rozmrażania do uwalniania jonów cyny. Tworzy to kompleksy chemiczne z naturalnymi barwnikami, powodując zmianę koloru i dostarczając informacji o zdarzeniach rozmrażania.
Temperaturę reakcji można regulować w zakresie od 0 do -50 stopni Celsjusza. Tak szeroki zakres pozwala na zastosowanie urządzenia w łańcuchu dostaw na kilka sposobów. Jako czujnik może mierzyć długość ekspozycji na temperatury powyżej zadanego progu, natomiast jako detektor może dać sygnał, że doszło do narażenia na ich zbyt wysokie wartości.
Według badań urządzenie może zapewnić prawidłowe obchodzenie się z zamrożoną żywnością i jej bezpieczną konsumpcję. Ponadto mogłoby być używane zarówno przez pracowników w łańcuchu dostaw, jak i przez samych konsumentów.
(rr)
Kategoria wiadomości:
Nowinki techniczne
- Źródło:
- foodsafetynews

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Smart Flex Effector zwiększa czułość robotów
Moduł kompensacyjny, który można zainstalować w już istniejącym sprzęcie, z czujnikami i kinematyką o sześciu niezależnych stopniach swobody,...
-
Kluczowa rola wycinarek laserowych w obróbce metali
Wycinarki laserowe zrewolucjonizowały przemysł obróbki metali, oferując niezwykłą precyzję i efektywność. Dowiedz się, dlaczego są one...
-
-
-
-
-