
Dzięki ciągłemu rozwojowi czujników smaku, roboty mogą doświadczyć zmysłu smaku. Co ciekawe, będą też w stanie rozpoznać rodzaj „spożywanego" piwa. Opracowany przez zespół z Autonomous University of Barcelona sensor wykazuje w tej materii 82-procentową skuteczność.
„Koncepcja elektronicznego języka polega na stworzeniu macierzy czujników reagujących na szeroki wachlarz substancji chemicznych. Rozpoznawanie poszczególnych z nich oparte jest na zaawansowanych algorytmach przetwarzania, rozpoznawaniu wzorców oraz sieciach neuronowych.", powiedział Manel del Valle, główny autor badania.
Opracowana przez jego zespół, tablica sensorów powstała z 21 jonoselektywnych elektrod współpracujących, między innymi z czujnikami kationowo-anionowymi. Reakcję na piwo oceniano za pomocą dwóch różnych metod – rozpoznawania wzorca oraz liniowej analizy dyskryminacyjnej. Dzięki tym zabiegom udało się rozpoznać większość jego odmian.
„Wykorzystanie bardzo zaawansowanych narzędzi pomiarowych pomogło rozpoznać następujące piwa: Schwarzbier, lager, dobule malt, pilsner , piwo alzackie oraz o niskiej zawartości alkoholu. Spośród wszystkich testowanych stanowiło to 81,9% trafionych prób.", chwali się w oświadczeniu Del Valle.
Naukowcy uważają, że opracowany system może zostać włączony do współpracy z systemami zrobotyzowanymi w celu poprawy kontroli jakości w przemyśle spożywczym.
(rr)
Kategoria wiadomości:
Nowinki techniczne
- Źródło:
- theengineer

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Czułość ludzkiej ręki w robotach
Czułość ludzkiej ręki w złożonych pracach montażowych i transferowych stanowi wzorzec dla innowacyjnego modułu kompensacyjnego, który upraszcza...
-
Kluczowa rola wycinarek laserowych w obróbce metali
Wycinarki laserowe zrewolucjonizowały przemysł obróbki metali, oferując niezwykłą precyzję i efektywność. Dowiedz się, dlaczego są one...
-
-
-
-
-