Powrót do listy wiadomości Dodano: 2014-02-20  |  Ostatnia aktualizacja: 2014-02-20
Czy to koniec kiperów?
Czy to koniec kiperów?
Czy to koniec kiperów?

Dzięki ciągłemu rozwojowi czujników smaku, roboty mogą doświadczyć zmysłu smaku. Co ciekawe, będą też w stanie rozpoznać rodzaj „spożywanego" piwa. Opracowany przez zespół z Autonomous University of Barcelona sensor wykazuje w tej materii 82-procentową skuteczność.

„Koncepcja elektronicznego języka polega na stworzeniu macierzy czujników reagujących na szeroki wachlarz substancji chemicznych. Rozpoznawanie poszczególnych z nich oparte jest na zaawansowanych algorytmach przetwarzania, rozpoznawaniu wzorców oraz sieciach neuronowych.", powiedział Manel del Valle, główny autor badania.

Opracowana przez jego zespół, tablica sensorów powstała z 21 jonoselektywnych elektrod współpracujących, między innymi z czujnikami kationowo-anionowymi. Reakcję na piwo oceniano za pomocą dwóch różnych metod – rozpoznawania wzorca oraz liniowej analizy dyskryminacyjnej. Dzięki tym zabiegom udało się rozpoznać większość jego odmian.

„Wykorzystanie bardzo zaawansowanych narzędzi pomiarowych pomogło rozpoznać następujące piwa: Schwarzbier, lager, dobule malt, pilsner , piwo alzackie oraz o niskiej zawartości alkoholu. Spośród wszystkich testowanych stanowiło to 81,9% trafionych prób.", chwali się w oświadczeniu Del Valle.

Naukowcy uważają, że opracowany system może zostać włączony do współpracy z systemami zrobotyzowanymi w celu poprawy kontroli jakości w przemyśle spożywczym.

(rr)

Kategoria wiadomości:

Nowinki techniczne

Źródło:
theengineer
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :

Czytaj także