Naukowcy opracowali eksperymentalnego robota, którego celem było przeprowadzenie testu smaku, tj. wykazania czy woda umieszczona w zbiorniku została zanieczyszczona.
Badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego i Uniwersytetu Carnegie Mellon dążyli do odtworzenia ludzkiego poczucia smaku za pomocą modułu przymocowanego do chwytaka manipulatora. W tym module znajdowały się bakterie E. coli, które zostały zaprojektowane do reagowania na substancję chemiczną znaną jako IPTG.
Zmodyfikowane komórki bakteryjne otoczone zostały porowatą membraną, która nie pozwala im się wydostać na zewnątrz, ale jednocześnie umożliwia przedostanie się chemikaliom, takim jak IPTG do jej wewnątrz. Komórki bakterii reagują na ten fakt, wytwarzając fluorescencyjne białko.
Robotyczny chwytak z dołączonym modułem biosensorowym jest w stanie interpretować emitowane światło jako sygnał kontrolny, który w tym przypadku został wykorzystany do określenia, czy powinien on podnieść obiekt i umieścić w kąpieli wodnej, czy też nie. Po spędzeniu wielu godzin w wodzie w celu sprawdzenia obecności IPTG, czujniki umieszczone na robocie były w stanie wykazać, że jego brak pozwala na wykonanie czynności, jaką było umieszczenie w wannie żółtej kuli.
Mimo, że konstrukcja jest bardzo wolna zespół uważa, że jego maszyna do testowania smaku stanowi realizację koncepcji nowych rodzajów miękkich robotów inspirowanych biologią. Wyzwania stojące przed naukowcami obejmują budowanie systemów, które mogą rozponawać więcej niż jedną substancję, a także ich stężenia.
Badania zostały opublikowane w czasopiśmie Science Robotics, a wideo poniżej pokazuje robota w akcji.
(rr)
Kategoria wiadomości:
Nowinki techniczne
- Źródło:
- techcrunch
Komentarze (0)
Czytaj także
-
Jak dobrać robota przemysłowego i jakie procesy można zrobotyzować?
Robotyzacja to dla twojego zakładu szansa na podniesienie wydajności i jakości produkcji. To również możliwość na polepszenie warunków pracy i...
-
Zabezpieczenie BHP na pracy montera - co musisz wiedzieć?
Przepisy BHP obowiązują zarówno pracodawcę, jak i i jego pracowników niezależnie od branży, czy zajmowanych stanowisk. Jak wygląda to w...