Powrót do listy komunikatów
Dodano: 2010-08-30 | Ostatnia aktualizacja: 2010-08-30
Roboty Stäubli TX90– Niezawodny pracownik do pracy w trudnych warunkach w przemyśle spożywczym
Roboty Stäubli TX90– Niezawodny pracownik do pracy w trudnych warunkach w przemyśle spożywczym
Zrobotyzowany handling sera
Firma Hendriks Engineering & Machinery jest częścią grupy Hendriks (Holandia); która jest liderem w projektowaniu oraz budowie maszyn specjalnego przeznaczenia w przemyśle spożywczym. Dzięki ponad dwudziestoletniemu doświadczeniu firma może pochwalić się szerokim wyborem maszyn wykorzystywanym przy produkcji sera. Maszyny te służą do odpakowywania, usuwania skórki oraz cięcia sera na bloki lub porcje. Mogą one pracować w linii w kompletnych zautomatyzowanych systemach, które: buforują, ważą, transportują i umieszczają ser w maszynach do pakowania.
Od 20 kg bloków sera do 1 kg porcji
Hendriks Engineering & Machinery opracował i wyprodukował linie do cięcia sera o nazwie FixLine.
FixLine składa się z kilku modułów takich jak: maszyna do odpakowaywania, moduły do cięcia, kontroli wagi, rozpoznania wizyjnego oraz zrobotyzowany system z robotami Stäubli do umieszczania porcji sera w maszynie do termoformowania.Taka koncepcja pozwoliła uzyskać całkowicie zautomatyzowaną linię handlingu sera od a do z.
Mały footprint
Wyzaniem przy tym projekcie było zastąpienie starej linii, która nie posiadała modułu do odpakowywania, w związku z czym powierzchnia była bardzo ograniczona i trzeba było znaleść bardzo kompaktowe rozwiązanie. Wspólnie ze Stäubli Robotics udało się znaleść rozwiązanie w postaci bardzo kompaktowych robotów z serii TX90, które mogą być montowane w dowolnej konfiguracji (tutaj do góry podstawą).
Wizja, Tracking
W aplikacji wykorzystano kombinację system wizyjnego z funkcją tracking. Pozwoliło to na lokalizację kawałków sera w różnych orientacjach “w locie” na pracującym przenośniku. Dzięki czemu możliwa jest praca przy wydajności 80 serów/minutę(4800kg/godzinę).
Roboty wykorzystane w tej aplikacji ro roboty TX90L w wersji HE. ”HE” oznacza Humid Environment, czyli roboty w wykonaniu odpornym między innymi na środki używane do mycia linii. Ta wersja robotów dzięki specjalnemu wykonaniu jest odporna na korozję, roboty są precyzyjne i mają łatwo zmywalną powierzchnię. Dzięki tym kluczowym czynnikom Hendriks Engineering & Machinery uzyskał znaczącą pozycję w branży przetwórstwa serów.
Paweł Popławski
Inżynier Sprzedaży
WAGNER-SERVICE
Ul. Imieli 14
41-605 Świętochłowice
Kom. (+48) 665 411 344
Fax. (+48) 032 241 42 51
www.wagner-polska.com.pl
p.poplawski@wagner-polska.com.pl
PRZEDSTAWICIEL FIRMY
STAUBLI ROBOTICS
http://www.staubli.com/en/robotics/
Zrobotyzowany handling sera
Firma Hendriks Engineering & Machinery jest częścią grupy Hendriks (Holandia); która jest liderem w projektowaniu oraz budowie maszyn specjalnego przeznaczenia w przemyśle spożywczym. Dzięki ponad dwudziestoletniemu doświadczeniu firma może pochwalić się szerokim wyborem maszyn wykorzystywanym przy produkcji sera. Maszyny te służą do odpakowywania, usuwania skórki oraz cięcia sera na bloki lub porcje. Mogą one pracować w linii w kompletnych zautomatyzowanych systemach, które: buforują, ważą, transportują i umieszczają ser w maszynach do pakowania.
Od 20 kg bloków sera do 1 kg porcji
Hendriks Engineering & Machinery opracował i wyprodukował linie do cięcia sera o nazwie FixLine.
FixLine składa się z kilku modułów takich jak: maszyna do odpakowaywania, moduły do cięcia, kontroli wagi, rozpoznania wizyjnego oraz zrobotyzowany system z robotami Stäubli do umieszczania porcji sera w maszynie do termoformowania.Taka koncepcja pozwoliła uzyskać całkowicie zautomatyzowaną linię handlingu sera od a do z.
Mały footprint
Wyzaniem przy tym projekcie było zastąpienie starej linii, która nie posiadała modułu do odpakowywania, w związku z czym powierzchnia była bardzo ograniczona i trzeba było znaleść bardzo kompaktowe rozwiązanie. Wspólnie ze Stäubli Robotics udało się znaleść rozwiązanie w postaci bardzo kompaktowych robotów z serii TX90, które mogą być montowane w dowolnej konfiguracji (tutaj do góry podstawą).
Wizja, Tracking
W aplikacji wykorzystano kombinację system wizyjnego z funkcją tracking. Pozwoliło to na lokalizację kawałków sera w różnych orientacjach “w locie” na pracującym przenośniku. Dzięki czemu możliwa jest praca przy wydajności 80 serów/minutę(4800kg/godzinę).
Roboty wykorzystane w tej aplikacji ro roboty TX90L w wersji HE. ”HE” oznacza Humid Environment, czyli roboty w wykonaniu odpornym między innymi na środki używane do mycia linii. Ta wersja robotów dzięki specjalnemu wykonaniu jest odporna na korozję, roboty są precyzyjne i mają łatwo zmywalną powierzchnię. Dzięki tym kluczowym czynnikom Hendriks Engineering & Machinery uzyskał znaczącą pozycję w branży przetwórstwa serów.
Paweł Popławski
Inżynier Sprzedaży
WAGNER-SERVICE
Ul. Imieli 14
41-605 Świętochłowice
Kom. (+48) 665 411 344
Fax. (+48) 032 241 42 51
www.wagner-polska.com.pl
p.poplawski@wagner-polska.com.pl
PRZEDSTAWICIEL FIRMY
STAUBLI ROBOTICS
http://www.staubli.com/en/robotics/
Kategoria komunikatu:
Realizacje, aplikacje

Czytaj także
-
TWOJE BEZPIECZEŃSTWO TO NASZE KOMPETENCJE - nowości od BERNSTEIN / AUTOMATECH
Ten tekst przeczytasz w 5 minut Firma BERNSTEIN dostarcza komponenty...
-
Kluczowa rola wycinarek laserowych w obróbce metali
Wycinarki laserowe zrewolucjonizowały przemysł obróbki metali, oferując niezwykłą precyzję i efektywność. Dowiedz się, dlaczego są one...
-
-
-
-