Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
Faulhaber robotic
Powrót do listy artykułów Aktualizowany: 2024-02-08
Eliminuj zanieczyszczenie podczas fermentacji

Fermentacja jest ważnym etapem w produkcji wielu produktów żywnościowych, w tym sera. Aby zapewnić bezpieczeństwo produktu i optymalne warunki przebiegu fermentacji, należy zachować bardzo wysokie standardy higieniczne. Właśnie dlatego francuska mleczarnia wybrała czujniki METTLER TOLEDO.

Produkcja kwasu mlekowego

Duża mleczarnia specjalizująca się w produkcji sera przeprowadziła ostatnio serię testów, których celem była optymalizacja różnych etapów fermentacji. Podczas glikolizy beztlenowej, bez której nie można produkować sera, glukoza jest przekształcana w kwas mlekowy potrzebny mleczarni. Jest to proces dwuetapowy.

Mleczarnia miała plan, aby w skali pilotażowej poddać fermentacji pewną odmianę czystych drożdży razem z różnymi składnikami mleka w zbiorniku o pojemności 100 litrów w celu poznania wpływu pH i rozpuszczonego tlenu na przebieg procesu. Pomogłoby to firmie ustalić optymalne wartości obu parametrów dla każdego etapu produkcji.

Pomiar pH i tlenu rozpuszczonego

Jednym z najważniejszych wymagań w ramach prowadzonych testów było zagwarantowanie wiarygodnego i niezawodnego ciągłego pomiaru pH i tlenu rozpuszczonego. Pozwoliłoby to technikom odpowiednio reagować w czasie rzeczywistym w celu odpowiedniego dostosowania parametrów zewnętrznych. Mleczarnia zwróciła się do METTLER TOLEDO o przedstawienie oferty potrzebnego wyposażenia.

Bezpieczeństwo, precyzja i wiarygodność

Pomiar pH ma podczas fermentacji duże znaczenie, ponieważ należy unikać ryzyka pojawienia się zanieczyszczeń, szczególnie bakterii. Utrzymując pH na poziomie lekko kwaśnym oraz sterylizując wyposażenie pomiarowe i medium fermentacyjne, hamuje się rozwój każdego rodzaju bakterii. Do pomiaru pH wybrano elektrodę InPro 3250 SG. Elektroda jest przeznaczona do stosowania w przemyśle spożywczym oraz przemyśle soków i napojów. Czujnik można poddawać sterylizacji. Spełnia on wszystkie wymagania przepisów prawnych, zarówno higieniczne jak i te dotyczące bezpieczeństwa.

Do pomiarów tlenu rozpuszczonego wybrano czujnik InPro 6800. Czujnik posiada konstrukcję higieniczną i jest bardzo dokładny, przewyższając wymagania odnoszące się do precyzji, niezawodności i bezpieczeństwa.

Wyższa wydajność i lepsza jakość

Podczas testów udało się ustalić optymalne wartości pH dla procesu fermentacji. Stwierdzono również, że fermentacja przebiega optymalnie, gdy stężenie tlenu rozpuszczonego kształtuje się na poziomie od 0 do 10% nasycenia. Mając możliwość dokładnego pomiaru tlenu, mleczarnia była w stanie poprawić sprawność procesu oraz jakość produktu końcowego.

Po etapie pilotażowym dokonano ekstrapolacji otrzymanych wartości w celu ich natychmiastowego zastosowania podczas produkcji prowadzonej w dużych fermentorach. Systemy pomiarowe pH i tlenu rozpuszczonego METTLER TOLEDO pozwalają objąć kontrolą całą sekwencję różnych etapów fermentacji. Przetworniki METTLER TOLEDO posiadają wiele cennych opcji, stąd następnym etapem będzie automatyzacja szybkości podawania tlenu do reaktorów na podstawie wartości granicznych ustalonych w trakcie testów przeprowadzonych w skali pilotażowej.

Znajdź odpowiednie wyposażenie analityczne dla swojego procesu na stronie internetowej:

Kontrola procesów przemysłowych

Czytaj także