Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
Faulhaber robotic
Powrót do listy artykułów Aktualizowany: 2024-02-08
Firma Herta korzysta z nowoczesnych rozwiązań METTLER TOLEDO w zakresie kontroli wizyjnej

  Firma Herta jest dobrze znana ze swoich pakowanych produktów mięsnych i kiełbas, których wysoką jakość jest ceniona przez klientów. Firma produkuje i pakuje 120 ton kiełbas tygodniowo w swoim zakładzie zlokalizowanym w mieście Herten, w Niemczech. Jakość produktu jest dla firmy Herta priorytetem, gdyż skutecznie realizowana polityka firmy gwarantuje każdemu klientowi bezpieczny produkt o najwyższej jakości.

"Nasze kiełbasy i produkty mięsne są wytwarzane zgodnie z bardzo surowymi normami w ramach ustanowionego systemu zarządzania jakością," wyjaśnia Georg Schröder, szef działu automatyki. "Nasz proces pakowania musi przebiegać bez żadnych zakłóceń. Tylko w taki sposób możemy mieć sami pewność, że produkujemy wyroby o najwyższej jakości, co będą mogli potwierdzić również nasi klienci."

Dzięki nowoczesnemu procesowi pakowania firma jest w stanie dostarczyć klientowi tylko świeże produkty o doskonałym zapachu. Firma Herta korzysta z systemu kontroli wizyjnej V2640 Flat Pack METTLER TOLEDO CI-Vision, który automatyzuje kontrolę procesu pakowania końcowego w ramach ustanowionego systemu zarządzania. System V2640 jest dedykowany do kontroli różnych parametrów jakościowych opakowania – i może skutecznie kontrolować jakość zapakowanych produktów w warunkach szybko poruszającego się przenośnika taśmowego. W przypadku wystąpienia jakiegokolwiek problemu system wysyła sygnał nakazujący usunięcie produktu. Ponieważ system V2640 jest zlokalizowany za maszyną pakującą i etykietującą, może kontrolować wyniki obydwu procesów i potwierdzać ich jakość.

System kontroli wizyjnej posiada możliwość detekcji kolorów, stąd może potwierdzać, że na wierzchu opakowania została nałożona odpowiednia foli, jest ona prawidłowo ustawiona w linii i nałożona.
Na linii pakującej wyroby wprowadzane na rynek pod marką Finesse system V2640 skanuje spód opakowania, sprawdzając czy użyta została właściwa etykieta oraz czy prawidłowo została wydrukowana na niej data przydatności do spożycia oraz numer partii.
System V2640 poszukuje także uszkodzeń w opakowaniach takich jak rozdarcia lub dziury w folii. System sprawdza także zgrzewane krawędzie opakowań, poszukując w opakowaniach Finesse obecności zanieczyszczeń takich jak resztki piersi drobiowych, które mogły zostać przypadkowo uwięzione. Taki zakres prowadzonej kontroli pozwala identyfikować produkty niespełniające wymagań jakościowych, które są usuwane z linii produkcyjnej zanim dotrą do klienta. System V2640 wykorzystuje dwie dysze ze sprężonym powietrzem, które usuwają z taśmy produkcyjnej opakowania uszkodzone, opakowania z nieprawidłową etykietą oraz opakowania, które nie przeszły kontroli zgrzewu.
"Oprócz kontroli integralności opakowania, sprawdzamy również położenie drukowanego kodu kreskowego oraz daty przydatności do spożycia," potwierdza kierownik Schröder. System V2640 może sprawdzać obecność i położenie kodu kreskowego oraz jego dokładność.
Aby zapoznać się z całym studium przypadku, kliknij poniższy link.
Ściągnij plik:

Studium przypadku: Herta

Aby uzyskać więcej informacji odwiedź stronę METTLER TOLEDO.