Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
Veichi
Powrót do listy artykułów Aktualizowany: 2024-02-08
Normy i przepisy dotyczące bezpieczeństwa żywności

W tym opracowaniu technicznym opisano najważniejsze normy bezpieczeństwa żywności i ich najnowsze wymagania. Wyjaśniono również, w jaki sposób wdrożenie programu kontroli produktów może pomóc producentom żywności spełnić te wymagania w celu osiągnięcia zgodności z przepisami.

Oprócz obowiązujących norm jakości, takich jak ISO9001, Dobra Praktyka Wytwarzania (GMP) oraz Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontrolne (HACCP), coraz ważniejsze dla producentów jest posiadanie certyfikatów bezpieczeństwa żywności zapewniających najwyższy poziom bezpieczeństwa żywności na coraz bardziej zglobalizowanym rynku.

W tym opracowaniu technicznym omówiono następujące zagadnienia:

  1. Sytuacja w dziedzinie norm i przepisów dotyczących bezpieczeństwa żywności
  2. W jaki sposób kontrola produktów pomaga osiągnąć zgodność z normami bezpieczeństwa żywności w następujących obszarach:
  • Identyfikowalność
  • Kontrola jakości i napełniania
  • Wykrywanie ciał obcych
  • Urządzenia o higienicznej konstrukcji
  • Wzorcowanie/kalibracja urządzeń

Bezpieczeństwo żywności jest coraz ważniejsze oraz ma wpływ na konsumentów i firmy na całym świecie. Chociaż większość żywności na świecie jest bezpieczna, obawy związane z bezpieczeństwem i wycofywaniem produktów z rynku to kwestie najwyższej wagi, które wyróżniają potencjalne zagrożenia ze strony żywności. Według szacunków Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) z 2015 roku 600 milionów ludzi rocznie, czyli prawie jedna dziesiąta całej populacji świata, zapada na różne choroby po spożyciu zanieczyszczonej żywności.

Ze względu na wzrost wymagań dotyczących bezpieczeństwa żywności posiadanie uznanych certyfikatów bezpieczeństwa żywności jest coraz ważniejsze, ponieważ pomaga producentom zagwarantować, że produkty schodzące z ich linii produkcyjnych są tak bezpieczne dla konsumentów, jak to tylko możliwe. Włączenie urządzeń do kontroli produktów do obejmującego całą firmę programu kontroli produktu może odgrywać bardzo ważną rolę we wspieraniu przestrzegania rygorystycznych norm branżowych.

Systemy kontroli produktów od METTLER TOLEDO zostały opracowane pod kątem zgodności z przepisami rozporządzenia FSMA i normami zatwierdzonymi przez organizację GFSI – oferują one możliwość dokumentacji, monitorowania i weryfikacji wymagane do osiągnięcia zgodności z przepisami.

Odwiedź stronę METTLER TOLEDO i pobierz opracowanie techniczne.