Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
Veichi
Powrót do listy artykułów Aktualizowany: 2024-02-08
Podstawowe szkolenie operatorów prowadzone przez ekspertów

W szwajcarskiej firmie Bischofszell

Dążąc do zapewnienia jakości i zgodności z najbardziej rygorystycznymi globalnymi normami bezpieczeństwa żywności, firma Bischofszell Food Limited (BINA) wdrożyła kompleksowy program szkoleń w zakresie bezpieczeństwa produktów spożywczych. Specjalnie dla firmy BINA METTLER TOLEDO opracował plan, którego pierwszym etapem było szkolenie dla operatorów systemów wykrywania metali.

Susanne Mädrich, kierownik grupy ds. zarządzania jakością i bezpieczeństwa procesu, uznała, że wszyscy operatorzy linii produkcyjnych powinni być świadomi, jak ważną rolę odgrywają w procesie zapewniania jakości i bezpieczeństwa 221 800 ton żywności produkowanych rocznie przez firmę BINA. „Zależy nam na zwiększeniu wydajności naszych 30 linii produkcyjnych, jednak nie za cenę bezpieczeństwa produktu" — wyjaśniła. „Chcieliśmy, aby operatorzy rozumieli, dlaczego do ich zadań należy wykonywanie testów na zanieczyszczenie metalami, jakie czynniki wpływają na czułość wykrywaczy oraz jak mogą zwiększyć wydajność pracy".

Program ten opracowano, aby ułatwić osiągnięcie maksymalnej wydajności systemów kontroli produktów. Obejmuje on następujące zagadnienia:

  • Obsługa urządzeń
  • Przeprowadzanie konserwacji i napraw
  • Spełnianie wymagań jakościowych

Pierwszy etap planu dla firmy BINA obejmował szkolenie dla 65 operatorów linii produkcyjnej dotyczące zasad wykrywania metali dla. Podzielone zostało na cztery półtoragodzinne sesje, których realizację rozłożono na dwa dni, aby jak najmniej zakłócało produkcję. Treści dobrane zostały pod kątem potrzeb zakładu przetwórstwa spożywczego. Przekazywane były w formie szkolenia prowadzonego przez instruktora, wideo ze studiami przypadków oraz interaktywnych dyskusji sprawdzających zrozumienie prezentowanych zagadnień.

Uczestnicy brali czynny udział w szkoleniu, zadając pytania i opowiadając o własnych doświadczeniach. Zajęcia w salach lekcyjnych pozwalały na wymianę wiedzy między uczestnikami z różnym doświadczeniem zawodowym.

Joachim Gründing, kierownik zespołu ds. zarządzania jakością i bezpieczeństwa żywności, z satysfakcją odnotował poziom zaangażowania uczestników i aktywną naukę podczas kursu. „Uważam, że po przeprowadzonym szkoleniu wszyscy znacznie lepiej rozumieją kwestie związane z wykrywaniem metali — znaczenie systemów wykrywania metali oraz ich właściwego testowania".

Ściągnij plik:

Aby uzyskać więcej informacji odwiedź stronę METTLER TOLEDO.