Powrót do listy wiadomości
Dodano: 2009-09-22 | Ostatnia aktualizacja: 2009-09-22
Czujniki RFID będą śledzić łatwo psujące się towary

Czujniki RFID będą śledzić łatwo psujące się towary
Bruce Grieve, dyrektor Syngenta Sensors University Innovation Centre na Manchester University przekonuje, że nowe czujniki będą na bieżąco badać stan pożywienia poprzez monitorowanie temperatury w jakiej ono się znajduje.
„Początkowo będziemy wykorzystywać jedynie śledzenie w czasie, gdyż jest kluczowy czynnik, który musi być monitorowany lokalnie w chłodzonych dostawach towarów łatwo psujących się.” – stwierdził Grieve. „Jednakże, technologia ta w kolejnych krokach będzie uzupełniana o kolejne cechy; w pierwszej kolejności będzie to rejestrowanie wilgotności, następnie monitorowanie etylenu.” – dodał.
Grieve dodał, że zintegrowanie systemu RFID z czujnikiem na tej samej płytce powinno być proste, gdyż RFID jest relatywnie prostym obwodem.
„Nasza technologia rejestrowania czasu jest wydzielona jako całkowicie osobny byt, niezależny od obwodu pasywnego RFID.” – powiedział Grieve. „RFID będzie sprzężony z czujnikiem poprzez zastąpienie części kodu identyfikacyjnego pasywnego RFID cyfrowymi danymi pochodzącymi z czujnika.” – dodał.
Jedynym dodatkowym zewnętrznym elementem uzupełniającym cały system będzie standardowy czytnik RFID. Grieve przyznał jednak, że mogą być konieczne również zmiany w oprogramowaniu, by umożliwić stosowanie dłuższych kodów identyfikacyjnych, które będą zawierały zarówno faktyczny identyfikator RFID, jak i dane z czujnika.
Celem stworzenia systemu jest zredukowanie kosztów ukrytych w cenie sprzedawanych w sklepie owoców. W rzeczywistości na nasze talerze trafia jedynie niewielki odsetek całej produkcji co nie zmienia faktu, że płacąc za ten odsetek pokrywamy koszty całej produkcji.
Grieve podkreślił również korzyści płynące z tej technologii dla środowiska. Dzięki niej zmniejszy się liczba zepsutych towarów trafiających do sklepu. „Pomoże to również zredukować zużycie paliwa poprzez minimalizację transportu uszkodzonych i odrzuconych produktów.” – stwierdził.
Pierwsza generacja czujników bazować będzie na krzemie, jednakże jej twórcy planują wykorzystywać do tego celu elektronikę nadrukowywaną na plastiku tak, by kolejne generacje etykiet-czujników nie kosztowały znacząco więcej w porównaniu z tradycyjnymi kodami kreskowymi.
„To jest śmiały projekt, a czujniki nie wejdą do użytku jutro.” – przyznał Grieve. Komercyjna odmiana krzemowych etykiet-czujników mogłaby się pojawić na rynku za około trzy lata, a plastikowa wersja nadrukowywana, w 2015 roku. Docelowy koszt czujnika ma wynosić około 0,15 do 0,3 dolara.
(lk)
Kategoria wiadomości:
Z życia branży
- Źródło:
- The Engineer

Komentarze (0)
Czytaj także
-
PROTEC automatyzuje zarządzanie budynkiem dzięki zenon
Producent systemów sterowania i automatyki PROTEC wdraża platformę oprogramowania zenon w ramach projektów automatyzacji dla swoich...
-
Kluczowa rola wycinarek laserowych w obróbce metali
Wycinarki laserowe zrewolucjonizowały przemysł obróbki metali, oferując niezwykłą precyzję i efektywność. Dowiedz się, dlaczego są one...
-
-
-
-
-