Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
Powrót do listy wiadomości Dodano: 2011-04-29  |  Ostatnia aktualizacja: 2011-04-29
Kolorowy czujnik świeżości pożywienia
Kolorowy czujnik świeżości pożywienia
Kolorowy czujnik świeżości pożywienia
Jeśli chodzi o pakowane mięso albo ryby, praktycznie niemożliwe jest odróżnienie świeżych oryginalnych produktów od niejadalnych podróbek. Naukowcy z Fraunhofer Research Institution for Modular Solid State Technologies EMFT w Monachium opracowali powłokę sensoryczną, która może zostać zintegrowana z opakowaniem, przejmując rolę kontroli jakości. A gdy pożywienie się zepsuje, powłoka po prostu zmieni kolor.

Czy pakowane próżniowo kurze udko jest wciąż świeże i jadalne? Sam wygląd nie da na to pytanie odpowiedzi. Data przydatności do spożycia też nie daje gwarancji. Stąd pomysł naukowców z Fraunhofer.

Powłoka sensoryczna jest zintegrowana z opakowaniem i reaguje z biogenicznymi aminami. Aminy są cząsteczkami powstającymi, gdy mięso albo ryby rozkładają się. To one są też odpowiedzialne za nieprzyjemny zapach. Gdy aminy uwalniają się do powietrza wewnątrz opakowania, aktywny barwnik powłoki reaguje z nimi, zmieniając kolor z żółtego na niebieski.

„Gdy stężenie osiągnie określony poziom, zmiana koloru staje się widoczna co pełni rolę znaku ostrzegawczego dla klientów.” – stwierdziła Anna Hezinger z EMFT. Jest to interesujące nie tylko w kontekście identyfikowania niejadalnego pożywienia. Wielu ludzi jest wyjątkowo wrażliwych na obecność określonych amin. Dla nich takie ostrzeżenie jest niezwykle istotne.

„W odróżnieniu od daty przydatności do spożycia, informacje z powłoki sensorycznej nie są oparte na szacunkach, ale na aktualnej kontroli samego pożywienia.” – stwierdziła Hezinger. A przy tym, system nie jest drogi. Ma to ogromne znaczenie w kontekście wykorzystania go na dużą skalę.

Inne rozwiązania, jak na przykład czujniki elektroniczne, oznaczałaby wzrost ceny opakowania mięsa. Rzeczy, które mają kontakt z produktami żywnościowymi muszą spełniać najwyższe standardy. „Bezpieczeństwo żywności jest zagwarantowane przez warstwę izolującą powłokę sensoryczną od samego produktu. Ta warstwa izolacyjna przepuszcza wyłącznie gazowe aminy. Chemiczne wskaźniki są oddzielone.” – dodała Hezinger.

Naukowcy pracują obecnie nad modułem pomiarowym wyposażonym w powłokę sensoryczną. Pracownicy branży spożywczej i opakowaniowej mogliby wykorzystywać moduł do badania świeżości produktów żywnościowych. Zespół Anny Hezinger poszukuje obecnie partnerów, którzy pomogliby rozwinąć i wprowadzić wynalazek na rynek.

W temacie:

Tajski system śledzenia żywności IBM i FXA

Opakowania monitorujące świeżość żywności

(lk)

Kategoria wiadomości:

Z życia branży

Źródło:
Science Daily
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :

Czytaj także