Powrót do listy wiadomości
Dodano: 2011-04-29 | Ostatnia aktualizacja: 2011-04-29
Kolorowy czujnik świeżości pożywienia

Kolorowy czujnik świeżości pożywienia
Czy pakowane próżniowo kurze udko jest wciąż świeże i jadalne? Sam wygląd nie da na to pytanie odpowiedzi. Data przydatności do spożycia też nie daje gwarancji. Stąd pomysł naukowców z Fraunhofer.
Powłoka sensoryczna jest zintegrowana z opakowaniem i reaguje z biogenicznymi aminami. Aminy są cząsteczkami powstającymi, gdy mięso albo ryby rozkładają się. To one są też odpowiedzialne za nieprzyjemny zapach. Gdy aminy uwalniają się do powietrza wewnątrz opakowania, aktywny barwnik powłoki reaguje z nimi, zmieniając kolor z żółtego na niebieski.
„Gdy stężenie osiągnie określony poziom, zmiana koloru staje się widoczna co pełni rolę znaku ostrzegawczego dla klientów.” – stwierdziła Anna Hezinger z EMFT. Jest to interesujące nie tylko w kontekście identyfikowania niejadalnego pożywienia. Wielu ludzi jest wyjątkowo wrażliwych na obecność określonych amin. Dla nich takie ostrzeżenie jest niezwykle istotne.
„W odróżnieniu od daty przydatności do spożycia, informacje z powłoki sensorycznej nie są oparte na szacunkach, ale na aktualnej kontroli samego pożywienia.” – stwierdziła Hezinger. A przy tym, system nie jest drogi. Ma to ogromne znaczenie w kontekście wykorzystania go na dużą skalę.
Inne rozwiązania, jak na przykład czujniki elektroniczne, oznaczałaby wzrost ceny opakowania mięsa. Rzeczy, które mają kontakt z produktami żywnościowymi muszą spełniać najwyższe standardy. „Bezpieczeństwo żywności jest zagwarantowane przez warstwę izolującą powłokę sensoryczną od samego produktu. Ta warstwa izolacyjna przepuszcza wyłącznie gazowe aminy. Chemiczne wskaźniki są oddzielone.” – dodała Hezinger.
Naukowcy pracują obecnie nad modułem pomiarowym wyposażonym w powłokę sensoryczną. Pracownicy branży spożywczej i opakowaniowej mogliby wykorzystywać moduł do badania świeżości produktów żywnościowych. Zespół Anny Hezinger poszukuje obecnie partnerów, którzy pomogliby rozwinąć i wprowadzić wynalazek na rynek.
W temacie:
Tajski system śledzenia żywności IBM i FXA
Opakowania monitorujące świeżość żywności
(lk)
Kategoria wiadomości:
Z życia branży
- Źródło:
- Science Daily

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Kluczowa rola wycinarek laserowych w obróbce metali
Wycinarki laserowe zrewolucjonizowały przemysł obróbki metali, oferując niezwykłą precyzję i efektywność. Dowiedz się, dlaczego są one...
-
Zdrowe ryby hodowlane dzięki silnikom liniowym INOX
Silniki liniowe ograniczają stosowanie antybiotyków w gospodarstwach rybnych Firma Skala Maskon opracowała maszynę VX-8, która może...
-
-
-
-
-