
Naukowcy z Uniwersytetu w Manchesterze stworzyli czujnik biologiczny, który pozwoli maszynom postrzegać zapach w taki sam sposób jak robią to ludzie. Ten typ czujnika biologicznego może okazać się wspaniałym urządzeniem, które umożliwi, na przykład detekcję zepsutego jedzenia lub określanie poziomu zanieczyszczenia atmosfery.
Główny autor badań, Krishna Persaud stwierdził: - Umożliwienie maszynom rozpoznawania zapachów, które są lustrzanym odbiciem innych stanowiło dla nas spore wyzwanie. To tutaj poprowadzona była granica, za którą rysował się obraz czujników, które są w stanie dorównać zmysłowi, którym obdarzony został człowiek.
Persaud we współpracy z naukowcami z Uniwersytetu w Bari prowadził testy nad białkiem wiążącym zapachy. Ten rodzaj białka znajduje się w śluzówce nosa, pomagając człowiekowi za jego pomocą odczuwać zapachy. Naukowcy postanowili stworzyć jego analog, który mógłby być wykorzystany do budowy biosensora.
Badania zwieńczone zostały sukcesem, a wymyślona przez nich konstrukcja wyposażona została w rodzaj tranzystora sterującego stanem białka. Po wielu testach badacze z radością stwierdzili, że białko reaguje na zapach i jest w stanie zapisać jego sekwencję. Nowo opracowany sensor może również wysyłać zaszyfrowaną informację o wcześniej rozpoznanym zapachu.
System jest bardzo czuły i posiada, póki co ograniczone możliwości detekcji. Persaud ma nadzieję, że technologia pomoże jenak opracować na jej bazie nowe czujniki, które znajdą zastosowanie w przemyśle. Wyniki badań zostały opublikowane w czasopiśmie Nature Communications.
(rr)
Kategoria wiadomości:
Nowinki techniczne
- Źródło:
- newsmaine

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Kluczowa rola wycinarek laserowych w obróbce metali
Wycinarki laserowe zrewolucjonizowały przemysł obróbki metali, oferując niezwykłą precyzję i efektywność. Dowiedz się, dlaczego są one...
-
Zdrowe ryby hodowlane dzięki silnikom liniowym INOX
Silniki liniowe ograniczają stosowanie antybiotyków w gospodarstwach rybnych Firma Skala Maskon opracowała maszynę VX-8, która może...
-
-
-
-