Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
Powrót do listy wiadomości Dodano: 2009-09-18  |  Ostatnia aktualizacja: 2009-09-18
Nowy system pozwalający określić jakość pożywienia
Nowy system pozwalający określić jakość pożywienia
Nowy system pozwalający określić jakość pożywienia
Kupując ananasa, klient często stoi bezradnie przed pełną owoców półką zastanawiając się, który z nich jest dojrzały? Zjedzony natychmiast, owoc często nie jest dość słodki, pozostawiony zbyt długo, zaczyna gnić. Testy laboratoryjne są zbyt powolne i zbyt kosztowne, by dać odpowiedź.

Wielcy dostawcy już wkrótce będą mogli skorzystać z nowatorskiego systemu, który wykorzystuje lotne związki do określenia dojrzałości ananasa. System taki został opracowany przez naukowców z Instytutu Fraunhofera oraz IPM. Pozwala on sprawdzić on-line emisje gazów nawet wprost w magazynie.

„Złożyliśmy razem różne technologie bazujące na wykorzystaniu czujników tlenków metali, podobnych do tych instalowanych w samochodach, które, na przykład, zamykają otwory wentylacyjne podczas jazdy w tunelu. Naukowcy z IPM jeszcze te czujniki rozwinęli.” – stwierdził Mark Bücking, kierownik IME. „Gdy gaz przepływa nad czujnikiem, w temperaturze 300 do 400 stopni Celsjusza, płonie w miejscu styku. Następująca wymiana elektronów zmienia przewodnictwo elektryczne. Zanim gaz dostanie się do czujników, musi przejść przez kolumnę rozdzielającą z polimerami. Określone substancje zostają na tym etapie odfiltrowane.” – dodał.

Prototyp takiego urządzenia analizującego jest już gotowy. Pierwsze testy wyszły bardzo obiecująco, system mierzy substancje lotne z dokładnością porównywalną z istniejącymi urządzeniami funkcjonującymi w laboratoriach spożywczych. W kolejnym kroku, naukowcy chcą zoptymalizować system i dostosować go do określonych problemów. Według Bückinga, urządzenia takie mogłyby pojawić się na rynku w cenie kilkudziesięciu euro.

Naukowcy badają również, czy urządzenia te mogą posłużyć do testowania świń. Wieprze produkują hormony oraz substancje zapachowe niezbędne do reprodukcji. To, co przyciąga lochę, dla ludzkiego nosa jest odstręczające. Prawdą jest, że większość świń jest zabijanych przed osiągnięciem dojrzałości seksualnej, zanim wytworzą się substancje zapachowe. Istnieje jednak ryzyko, że niektóre sztuki mogą wytworzyć owe substancje zapachowe przedwcześnie, dlatego wszystkie są kastrowane jako prosiaki. Gdyby możliwe było testowanie wieprzy, kastracja nie byłaby konieczna.

(lk)

Kategoria wiadomości:

Z życia branży

Źródło:
Science Daily
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :

Czytaj także