
Naukowcy z Uniwersytetu w Cambridge zbadali sposób, w jaki roboty kulinarne mogą potencjalnie polepszyć jakość serwowanych potraw. Niedawno podzielili się pierwszymi sukcesami w zakresie stosowania uczenia maszynowego do nauki smażenia omletów.
Projekt badawczy to współpraca naukowców z firmą Beko. Wspólnie przeanalizowali, w jaki sposób można zoptymalizować system sterowania robota, by pozwolić mu przygotować smaczniejszy posiłek na podstawie informacji zwrotnych przekazywanych przez ludzi.
- Gotowanie jest naprawdę interesującym przedmiotem robotyzacji, ponieważ ludzie nigdy nie mogą być całkowicie obiektywni, jeśli chodzi o jedzenie - powiedział kierujący badaniami, dr Fumiya Iida.
Robot, nad którym pracowali badacze został przeszkolony do wykonywania różnych operacji związanych z przygotowywaniem omletu - od rozbijania jajek, poprzez ich ubijanie, delikatne mieszanie, aż po nałożenie na talerz gotowego produktu. Robot został wyposażony w algorytm uczenia maszynowego opracowany przez naukowców z Cambridge, który umożliwił mu uwzględnianie subiektywnych informacji zwrotnych od ludzkich testerów i stopniowe udoskonalanie swojego podejścia do gotowania.
- Kolejnym wyzwaniem, przed którym stanęliśmy był subiektywizm ludzkiego zmysłu smaku. Ludzie nie są zbyt precyzyjni w przekazywaniu informacji na ten temat, więc dane o odczuwanym smaku są z założenia względne - powiedział Iida - Musieliśmy więc ulepszyć nasz algorytm tak, aby degustatorzy mogli przekazywać informacje na podstawie ocen porównawczych, a nie sekwencyjnych.
Oceny te w połączeniu z uczeniem maszynowym umożliwiły robotowi smażenie omletów, które z upływem czasu poprawiały swoją jakość. Zespół twierdzi, że badanie pokazuje, w jaki sposób można wykorzystać tę technologię do wprowadzenia wymiernych ulepszeń.
- Omlet jest jedną z tych potraw, które są łatwe do przygotowania, jednak trudne do wykonania - podsumował Iida - Pomyśleliśmy więc, że będzie stanowił idealne pole testowe dla umiejętności robota i ich optymalizacji pod kątem osiąganego smaku, tekstury, zapachu i wyglądu przygotowywanej w ten sposób potrawy.
Robota wykonującego swoje zadania można zobaczyć na poniższym filmie. Badania z jego udziałem zostały opublikowane w czasopiśmie IEEE Robotics and Automation Letters.
(rr)
Kategoria wiadomości:
Nowinki techniczne
- Źródło:
- newatlas

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Universal Robots – prekursor ery robotyki przyjaznej człowiekowi
Postępująca robotyzacja na całym świecie wpłynęła nie tylko na poprawę wydajności produkcyjnej, warunków pracy czy jakości życia, ale i na odbiór...
-
Kluczowa rola wycinarek laserowych w obróbce metali
Wycinarki laserowe zrewolucjonizowały przemysł obróbki metali, oferując niezwykłą precyzję i efektywność. Dowiedz się, dlaczego są one...
-
-
-
-
-