Powrót do listy wiadomości Dodano: 2020-06-08  |  Ostatnia aktualizacja: 2020-06-08
Perfekcyjny omlet dzięki uczeniu maszynowemu
fot. pixabay
fot. pixabay

Naukowcy z Uniwersytetu w Cambridge zbadali sposób, w jaki roboty kulinarne mogą potencjalnie polepszyć jakość serwowanych potraw. Niedawno podzielili się pierwszymi sukcesami w zakresie stosowania uczenia maszynowego do nauki smażenia omletów.

Projekt badawczy to współpraca naukowców z firmą Beko. Wspólnie przeanalizowali, w jaki sposób można zoptymalizować system sterowania robota, by pozwolić mu przygotować smaczniejszy posiłek na podstawie informacji zwrotnych przekazywanych przez ludzi.

- Gotowanie jest naprawdę interesującym przedmiotem robotyzacji, ponieważ ludzie nigdy nie mogą być całkowicie obiektywni, jeśli chodzi o jedzenie - powiedział kierujący badaniami, dr Fumiya Iida.

Robot, nad którym pracowali badacze został przeszkolony do wykonywania różnych operacji związanych z przygotowywaniem omletu - od rozbijania jajek, poprzez ich ubijanie, delikatne mieszanie, aż po nałożenie na talerz gotowego produktu. Robot został wyposażony w algorytm uczenia maszynowego opracowany przez naukowców z Cambridge, który umożliwił mu uwzględnianie subiektywnych informacji zwrotnych od ludzkich testerów i stopniowe udoskonalanie swojego podejścia do gotowania.

- Kolejnym wyzwaniem, przed którym stanęliśmy był subiektywizm ludzkiego zmysłu smaku. Ludzie nie są zbyt precyzyjni w przekazywaniu informacji na ten temat, więc dane o odczuwanym smaku są z założenia względne - powiedział Iida - Musieliśmy więc ulepszyć nasz algorytm tak, aby degustatorzy mogli przekazywać informacje na podstawie ocen porównawczych, a nie sekwencyjnych.

Oceny te w połączeniu z uczeniem maszynowym umożliwiły robotowi smażenie omletów, które z upływem czasu poprawiały swoją jakość. Zespół twierdzi, że badanie pokazuje, w jaki sposób można wykorzystać tę technologię do wprowadzenia wymiernych ulepszeń.

- Omlet jest jedną z tych potraw, które są łatwe do przygotowania, jednak trudne do wykonania - podsumował Iida - Pomyśleliśmy więc, że będzie stanowił idealne pole testowe dla umiejętności robota i ich optymalizacji pod kątem osiąganego smaku, tekstury, zapachu i wyglądu przygotowywanej w ten sposób potrawy.

Robota wykonującego swoje zadania można zobaczyć na poniższym filmie. Badania z jego udziałem zostały opublikowane w czasopiśmie IEEE Robotics and Automation Letters.

(rr)

Kategoria wiadomości:

Nowinki techniczne

Źródło:
newatlas
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :