
Badacze z Politechniki Świętokrzyskiej pracują nad technologią drylowania wiśni, która pozwoli usprawnić produkcję i ograniczy uszkodzenia owoców. Urządzenie posiada znamiona światowej innowacyjności i ma powstać w ciągu najbliższych dwóch lat.
Projekt, w ramach którego rozpoczęli pracę naukowcy z Kielc nosi nazwę „Wiśnia bez pestki". Badacze chcą, aby nowe urządzenie było w stanie zaspokoić potrzeby mniejszych gospodarstw. Dostępne na rynku urządzenia są zbyt drogie i przeznaczone do wielkoskalowych procesów – na dodatek często naruszają strukturę owoców, ograniczając zakres ich zastosowania. Maszyna ma posiadać 10-krotnie niższą wydajność i pozwalać na usuwanie pestki bez fragmentów owocu.
Prototyp urządzenia będzie konstruowany na Politechnice Świętokrzyskiej. Jego testy mają odbywać się w przetwórni Marii Chmielewskiej zlokalizowanej koło Klimontowa. Nad merytoryczną częścią prac w ramach czteroetapowego projektu czuwać będzie dr inż. Łukasz Nowakowski.
(rr)
Kategoria wiadomości:
Nowinki techniczne
- Źródło:
- pap

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Elesa+Ganter częścią pionierskiego projektu kuchni mobilnej – case study...
Zdjęcie: maximus19 | stock.chroma.pl Kto z nas nie marzy o tym, aby chociaż raz na jakiś...
-
Kluczowa rola wycinarek laserowych w obróbce metali
Wycinarki laserowe zrewolucjonizowały przemysł obróbki metali, oferując niezwykłą precyzję i efektywność. Dowiedz się, dlaczego są one...
-
-
-
-