Powrót do listy wiadomości Dodano: 2021-02-04  |  Ostatnia aktualizacja: 2021-02-04
Polscy naukowcy drylują wiśnie
fot. pixabay
fot. pixabay

Badacze z Politechniki Świętokrzyskiej pracują nad technologią drylowania wiśni, która pozwoli usprawnić produkcję i ograniczy uszkodzenia owoców. Urządzenie posiada znamiona światowej innowacyjności i ma powstać w ciągu najbliższych dwóch lat.

Projekt, w ramach którego rozpoczęli pracę naukowcy z Kielc nosi nazwę „Wiśnia bez pestki". Badacze chcą, aby nowe urządzenie było w stanie zaspokoić potrzeby mniejszych gospodarstw. Dostępne na rynku urządzenia są zbyt drogie i przeznaczone do wielkoskalowych procesów – na dodatek często naruszają strukturę owoców, ograniczając zakres ich zastosowania. Maszyna ma posiadać 10-krotnie niższą wydajność i pozwalać na usuwanie pestki bez fragmentów owocu.

Prototyp urządzenia będzie konstruowany na Politechnice Świętokrzyskiej. Jego testy mają odbywać się w przetwórni Marii Chmielewskiej zlokalizowanej koło Klimontowa. Nad merytoryczną częścią prac w ramach czteroetapowego projektu czuwać będzie dr inż. Łukasz Nowakowski.

(rr)

Kategoria wiadomości:

Nowinki techniczne

Źródło:
pap
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :

Czytaj także