Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
Powrót do listy wiadomości Dodano: 2010-12-12  |  Ostatnia aktualizacja: 2010-12-12
Roboty wkraczają do pracy w rzeźniach
Roboty wkraczają do pracy w rzeźniach
Roboty wkraczają do pracy w rzeźniach
Jak informuje Gazeta.pl, japońscy naukowcy opracowali robota zdolnego do pracy w przemyśle spożywczym przy oddzielaniu mięsa od kości. Wyposażony w nóż robot Mayekawa HAMDAS-R jest w stanie rozebrać szynkę dwa razy szybciej niż człowiek.

Urządzenie zdolne do rozebrania 500 szynek w ciągu godziny , umożliwia automatyzację przetwarzania nieregularnych, miękkich fragmentów żywności - takich jak mięso. Do tej pory czynności takie były wykonywane przez ludzi, ze względu na trudności przy budowie robota zdolnego do odróżnienia mięsa od kości i jednocześnie sprawnego oddzielenia ich od siebie.

Japończycy wyposażyli robota w ostry nóż i opracowali sposób wbijania ostrza w mięso tak, aby odróżnić kości od miękkiego. Efekty tych prac przedstawia poniższy film.



(bj)

Kategoria wiadomości:

Z życia branży

Źródło:
Gazeta.pl Technologie
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :