
Spyce to nowa, niedroga restauracją typu fast food, która od zwykłej różni się tym, że została wyposażona w pełni zrobotyzowaną kuchnię.
Została założona przez inżynierów MIT, Michaela Farida, Bradena Knighta, Luke'a Schluetera oraz Kale'a Rogersa, którzy wspólnie opracowali niezbędną technologię, korzystając z programu MIT 2015 Global Founders 'Skills Accelerator.
Po wejściu do bostońskiej restauracji klienci witani są przez pracownika, który prowadzi ich do rzędu kiosków z ekranami dotykowymi. Za ich pośrednictwem składają zamówienie. Na menu składają się dania powszechne w kuchni łacińskiej, śródziemnomorskiej i azjatyckiej. Zostały one zaprojektowane przez doradcę projektu, szefa kuchni Michelin, Daniela Boulu. Cena każdego posiłku to zaledwie 7,5 dolara.
Po otrzymaniu zamówienia zrobotyzowana kuchnia zaczyna pracować nad posiłkami. Maszyny wrzucają surowe składniki do jednego z siedmiu obrotowych podgrzewaczy indukcyjnych, które są pochylone do przodu, aby klienci mogli obserwować cały proces z drugiej strony lady. Po ugotowaniu dania - co zajmuje około trzech minut - pracownik dodaje do niego zimne dodatki, a następnie przekazuje posiłek klientowi.
W ciągu najbliższych kilku miesięcy zespół skupi się na dopracowaniu koncepcji, mając także na względzie otwarcie kolejnych restauracji w mieście. Inżynierowie nie mają jednak zamiaru w pełni automatyzować restauracji, pozostawiając przyjazny klientom personel.
Wspólne dzieło absolwentów MIT można zobaczyć na poniższym wideo.
(rr)
Kategoria wiadomości:
Nowinki techniczne
- Źródło:
- newatlas

Komentarze (0)
Czytaj także
-
O robotyce przemysłowej
Wprowadzenie Terminu „robot" użył po raz pierwszy czeski pisarz Karel Čapek w 1920 roku, w swojej sztuce „R.U.R." (Roboty uniwersalne...
-
Kluczowa rola wycinarek laserowych w obróbce metali
Wycinarki laserowe zrewolucjonizowały przemysł obróbki metali, oferując niezwykłą precyzję i efektywność. Dowiedz się, dlaczego są one...
-
-
-
-
-