Naukowcy z Uniwersytetu w Cambridge opracowali maszynę, która potrafi testować smak żywności na bieżąco, upewniając się przy tym, że równowaga smaków stoi na wymaganym poziomie.
Robot-kucharz opracowany przez naukowców jest w rzeczywistości kontynuacją projektu, który został zaprezentowany w 2020 roku. W jego trakcie współpracowali z firmą Beko zajmującą się sprzętem AGD nad ciekawą koncepcją. Pomysł polegał na tym, aby maszyna nie tylko przygotowywała pizzę lub burgera, ale również produkowała możliwie najlepszy posiłek w oparciu o opinie ludzi.
Aby skompensować wrodzoną subiektywność w odniesieniu do smaku posiłków, naukowcy opracowali nowy rodzaj algorytmu uczenia maszynowego. Informacje zwrotne dla robotów od ludzkich testerów pozwoliły z czasem ulepszyć projekt.
Chcąc zapewnić robotowi autonomiczne możliwości testowania smaku, naukowcy ponownie połączyli siły z Beko, aby stworzyć nową i ulepszoną wersję poprzedniej koncepcji. Tym samym starali się naśladować proces żucia u ludzi, który nie tylko fizycznie rozkłada pokarm w celu jego łatwiejszego trawienia, ale wypełnia usta śliną wymieszaną z enzymami, które zmieniają jego subiektywny smak.
Ewoluujący przez miliony lat proces polega również na tym, że ślina przenosi związki chemiczne z pożywienia do receptorów smaku na języku, które następnie wysyłają sygnały do mózgu, gdzie ten określa, czy dana potrawa jest smaczna. Jeśli system robotyczny byłby w stanie dokonywać podobnego procesu, mógłby wprowadzać poprawki w trakcie gotowania, ostatecznie tworząc lepsze dania z minimalną interwencją człowieka.
Nowa maszyna wykorzystuje próbnik przewodności jako czujnik zasolenia przymocowany do ramienia robota. Tak skonstruowanemu robotowi zaprezentowano dziewięć różnych odmian jajecznicy z pomidorami. Różniły się one proporcjami jajek, pomidorów oraz soli.
Robot był w stanie testować posiłek, po czym jajecznice kilkukrotnie były blendowane, aby naśladować żucie i umożliwić robotowi kontynuowanie testowania smaku na różnych etapach procesu. Odczyty dokonywane przez robota umożliwiły mu tworzenie matryc smaku dla potraw w oparciu o poziomy zasolenia kolejno mielonych porcji poszczególnych jajecznic.
Naukowcy mają nadzieję wyposażyć swojego robota w więcej funkcji i już teraz planują prace nad nowymi zdolnościami detekcji, które umożliwią mu smakowanie słodkich i tłustych potraw.
- Kiedy robot uczy się gotować, jak każdy inny kucharz potrzebuje wskazówek w odniesieniu do tego, jak dobrze sobie poradził - powiedział współautor badań dr Arsen Abdulali - Chcemy, aby roboty rozumiały pojęcie smaku, dzięki czemu staną się ostatecznie lepszymi kucharzami. W naszym eksperymencie maszyna może doświadczyć różnic w potrawie podczas jej przeżuwania, co poprawia jej zdolność odczuwania smaku.
Wyniki badań opublikowano w czasopiśmie Frontiers in Robotics and AI.
(rr)
Kategoria wiadomości:
Nowinki techniczne
- Źródło:
- newatlas
Komentarze (0)
Czytaj także
-
Prasa Hydrauliczna - Siła i Precyzja na Wyciągnięcie Ręki
W erze nowoczesnych technologii i rosnącego zapotrzebowania na wysokiej jakości produkty, narzędzia warsztatowe odgrywają kluczową rolę w...
-
Optymalne rozwiązania firmy SCHUNK w systemach paletyzacji i pakowania
Pakowanie i paletyzacja, jako zadania będące zakończeniem linii produkcyjnej, mają znaczący wpływ na wydajność całego procesu produkcji....