
Spinoff z MIT, firma Nima opracowała przenośny sensor glutenu o wysokiej czułości. Może być używany przez ludzi, którym gluten szkodzi, np. podczas spożywania posiłków poza domem.
Urządzenie, które również nosi nazwę Nima, mierzy 7,6 cm i współpracuje z jednorazowymi kapsułkami. Użytkownicy umieszczają w nich próbkę żywności wielkości grochu, a urządzenie dzięki odpowiedniemu roztworowi w dwie do trzech minut wykrywa gluten, informując o tym na cyfrowym wyświetlaczu.
Za każdym razem kiedy przeprowadzane jest badanie, jego wynik jest automatycznie wysyłany do odpowiedniej aplikacji. Konsument może następnie zalogować się na swoje konto, sprawdzając gdzie może bezpiecznie zjeść kolację.
Czujnik wykrywa ilości glutenu na poziomie 20 ppm, czyli maksymalną ilość tej substancji, która w USA pozwala zaklasyfikować zawierającą ją żywność jako bezglutenową. Jego wysoka czułość związana jest z przeciwciałami zawartymi w roztworze, które bardzo silnie reagują na kłopotliwe cząsteczki. Kiedy gluten zostanie wykryty, przeciwciała wiążą się z nim, zmieniając kolor w teście immunologicznym, co pośrednio detektowane jest przez czujnik optyczny.
Nima jest ponadto w stanie wykrywać minimalne ilości glutenu w żywności, która jest oznakowana jako produkt bezglutenowy, a do której podczas procesu przechowywania lub gotowania mogły się dostać jego drobiny.
(rr)
Kategoria wiadomości:
Nowinki techniczne
- Źródło:
- pacetoday

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Typy czujników przemysłowych wykorzystywanych w automatyce przemysłowej
Wprowadzenie: Sercem automatyki przemysłowej, która zapewnia ciągłość pracy linii produkcyjnych, jest nowa generacja zaawansowanych...
-
Kluczowa rola wycinarek laserowych w obróbce metali
Wycinarki laserowe zrewolucjonizowały przemysł obróbki metali, oferując niezwykłą precyzję i efektywność. Dowiedz się, dlaczego są one...
-
-
-
-
-
-