Powrót do listy wiadomości Dodano: 2016-07-08  |  Ostatnia aktualizacja: 2016-07-08
Czujnik pomoże osobom chorującym na celiakię
Czujnik pomoże osobom chorującym na celiakię
Czujnik pomoże osobom chorującym na celiakię

Spinoff z MIT, firma Nima opracowała przenośny sensor glutenu o wysokiej czułości. Może być używany przez ludzi, którym gluten szkodzi, np. podczas spożywania posiłków poza domem.

Urządzenie, które również nosi nazwę Nima, mierzy 7,6 cm i współpracuje z jednorazowymi kapsułkami. Użytkownicy umieszczają w nich próbkę żywności wielkości grochu, a urządzenie dzięki odpowiedniemu roztworowi w dwie do trzech minut wykrywa gluten, informując o tym na cyfrowym wyświetlaczu.

Za każdym razem kiedy przeprowadzane jest badanie, jego wynik jest automatycznie wysyłany do odpowiedniej aplikacji. Konsument może następnie zalogować się na swoje konto, sprawdzając gdzie może bezpiecznie zjeść kolację.

Czujnik wykrywa ilości glutenu na poziomie 20 ppm, czyli maksymalną ilość tej substancji, która w USA pozwala zaklasyfikować zawierającą ją żywność jako bezglutenową. Jego wysoka czułość związana jest z przeciwciałami zawartymi w roztworze, które bardzo silnie reagują na kłopotliwe cząsteczki. Kiedy gluten zostanie wykryty, przeciwciała wiążą się z nim, zmieniając kolor w teście immunologicznym, co pośrednio detektowane jest przez czujnik optyczny.

Nima jest ponadto w stanie wykrywać minimalne ilości glutenu w żywności, która jest oznakowana jako produkt bezglutenowy, a do której podczas procesu przechowywania lub gotowania mogły się dostać jego drobiny.

(rr)

Kategoria wiadomości:

Nowinki techniczne

Źródło:
pacetoday
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :