Powrót do listy wiadomości
Dodano: 2008-03-19 | Ostatnia aktualizacja: 2008-03-19
Czujnik przyspieszonego dojrzewania owoców

Czujnik przyspieszonego dojrzewania owoców
Hurtownicy wykorzystują etylen w procesie przyspieszonego dojrzewania przechowywanych owoców i warzyw, takich jak zielone banany, czy pomidory. Dzięki niemu szybko osiągają one piękny, odpowiedni dla siebie dojrzały kolor. I odwrotnie, hurtownicy celowo obniżają stężenie etylenu w powietrzu, by owoce i warzywa dłużej pozostawały świeże.
Jednakże, gdy zbyt dużo etylenu zostanie wpompowane do magazynu, banany przejrzewają i robią się brązowe. I równocześnie, gdy zbyt dużo gazu zostaje wypompowanego z chłodni, nadmiar zimnego powietrza i tak ucieka niepotrzebnie marnując energię.
„Czujnik ten jest zdecydowanie mniejszy i tańszy niż tradycyjne złożone systemy pomiarowe, których ceny sięgają tysiąca euro. Tymczasem cena nowego czujnika, to ledwie dziesiąta część tej sumy.” – powiedział Jürgen Wöllenstein, lider zespołu naukowców z Instytutu Fraunhofera.
Skonstruował on swój czujnik we współpracy z Uniwersytetem w Barcelonie. Kluczowymi elementami urządzenia są: emiter podczerwieni o różnej długości fal oraz filtr przepuszczający jedynie promieniowanie o długości fali 10,6 mikrometra. Filtr ten jest niezbędny, gdyż etylen pochłania promieniowanie o właśnie takiej długości fal. Im więcej jest w powietrzu etylenu, tym mniej promieni dotrze do zintegrowanego detektora.
Prototypowe urządzenie funkcjonuje już dziś, jednakże miną jeszcze jakieś dwa lata nim trafi ono do sprzedaży.
(lk)
Kategoria wiadomości:
Z życia branży
- Źródło:
- The Engineer

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Możliwości i ograniczenia sieci czujników w przemyśle 4.0
Czujniki indukcyjne, ciśnienia czy zbliżeniowe to niezbędne elementy kontrolno-pomiarowe linii produkcyjnych i maszyn w nowoczesnym przemyśle 4.0...
-
Kluczowa rola wycinarek laserowych w obróbce metali
Wycinarki laserowe zrewolucjonizowały przemysł obróbki metali, oferując niezwykłą precyzję i efektywność. Dowiedz się, dlaczego są one...
-
-
-
-
-
-