Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
Powrót do listy wiadomości Dodano: 2011-08-09  |  Ostatnia aktualizacja: 2011-08-09
Elektroniczny język zastąpi sommeliera?
Elektroniczny język zastąpi sommeliera?
Elektroniczny język zastąpi sommeliera?
Naukowcy z Universitat Autonoma de Barcelona (UAB) skonstruowali elektroniczny język, który dzięki kombinacji systemów sensorycznych oraz zaawansowanych procedur matematycznych, jest w stanie zidentyfikować różne rodzaje win cava. Urządzenie klasyfikuje trunek podobnie jak sommelierzy i może znaleźć zastosowanie w wychwytywaniu zepsutych win.

Wina cava różnią się od siebie ze względu na ilość cukru dodanego wraz z likierem aromatyczno-smakowym po drugiej fermentacji. Dlatego dobrze jest znać precyzyjnie ilość dodanego cukru, gdyż wpływa to na rodzaj produkowanego cava. Brut Nature (zawartość cukru poniżej 3 gramów na litr, bez dodatku cukru), Extra Brut (zawartość cukru poniżej 6 gramów na litr), Brut (zawartość cukru poniżej 12 gramów na litr), Extra Dry (zawartość cukru pomiędzy 12 a 17 gramów na litr), Dry (zawartość cukru pomiędzy 17 a 35 gramów na litr), Medium-Dry (zawartość cukru pomiędzy 33 a 50 gramów na litr) i Sweet (zawartość cukru powyżej 50 gramów na litr).

W celu zaprojektowania elektronicznego języka, kierowani przez Manela del Valle naukowcy z UAB, zidentyfikowali różne próbki cava za pomocą pomiarów woltamerometrycznych. Dzięki kombinacji chemicznych systemów pomiarowych oraz zaawansowanych matematycznych procedur, jak: analiza głównych składowych (PCA), dyskretna transformacja fali elementarnej (DWT) oraz sztucznej sieci neuronowej (ANN), naukowcy stworzyli kopię ludzkiego zmysłu smaku i rozróżnili rodzaje win cava. Dzięki zastosowaniu metody dodatku wzorca (SOSAM), możliwe było określenie ilości dodanego podczas procesu produkcji cukru, co pozwoliło zademonstrować efektywność narzędzia.

Elektroniczny język jest obecnie w stanie zidentyfikować trzy rodzaje cava: Brut, Brut Nature oraz Medium-Dry, jednakże udoskonalenie go pozwoli identyfikować wszystkie dostępne rodzaje.

(lk)

Kategoria wiadomości:

Z życia branży

Źródło:
Science Daily
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :

Czytaj także