Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
Powrót do listy wiadomości Dodano: 2019-06-11   |  Ostatnia aktualizacja: 2019-06-13
Nowy czujnik wykrywa zepsute jedzenie
fot. pixabay
fot. pixabay

Naukowcy z Imperial College London opracowali nowy, niedrogi czujnik, który w połączeniu z urządzeniem mobilnym może wykrywać proces psucia się mięsa i ryb zachodzący w opakowaniach.

Elektryczne czujniki gazu na bazie papieru (PEGS) wykrywają gazy odpadowe, takie jak amoniak i trimetyloetyloamina w produktach mięsnych i rybnych. Dane z czujników można odczytywać za pomocą aplikacji. Dzięki temu wystarczy, że użytkownicy będą trzymali urządzenie nad opakowaniem, aby móc sprawdzić czy jedzenie w nim zawarte jest bezpieczne do spożycia. Badacze uważają, że PEGS dużo szybciej i dokładniej określają śladowe ilości gazów w porównaniu z istniejącymi rozwiązaniami.

Ponad 30% brytyjskich konsumentów wyrzuca jedzenie wyłącznie dlatego, że te osiąga termin przydatności do spożycia, ale według niemieckiej agencji prasowej 60% wyrzucanej w ciągu roku żywności jest bezpieczna dla zdrowia.

Koszt budowy pojedynczego czujnika wynosi zaledwie dwa centy amerykańskie. W związku z niską ceną czujniki mogą więc ostatecznie zastąpić datę ważności drukowaną dotychczas na opakowaniach.

(rr)

Kategoria wiadomości:

Nowinki techniczne

Źródło:
aawsat

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :