Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
Powrót do listy wiadomości Dodano: 2007-02-06  |  Ostatnia aktualizacja: 2007-02-06
Opakowanie prawdę ci powie
Opakowanie prawdę ci powie
Opakowanie prawdę ci powie
Naukowcy włoskiego Universita di Pisa opracowali nową technologię opakowań foliowych. Będą one informować klienta o ewentualnych zagrożeniach związanych z produktem, takich jak: uszkodzenie folii, czy niewłaściwa temperatura przechowywania.

Informacje tego rodzaju są bezcenne gdyż umożliwiają uniknięcie potencjalnych zagrożeń jakie stanowi zepsuty produkt spożywczy.

Naukowcom udało się stworzyć termokurczliwą folię, którą można stosować do pakowania produktów spożywczych, a równocześnie może ona pełnić funkcję czujnika rozciągania i temperatury. "Polimerowy sensor temperatury i rozciągania otrzymaliśmy poprzez domieszkowanie termokurczliwego ‘ekologicznego’ plastiku (poliestru o odpowiedniej budowie), luminescencyjnym barwnikiem, który w zależności od rodzaju bodźca, na jaki został narażony, świeci pod wpływem światła ultrafioletowego w innym kolorze" - mówi Andrea Pucci z Universita di Pisa.

Zmodyfikowany luminescencyjnym znacznikiem BBS (bis benzoxazolyl stilbene) poliester podświetlony światłem UV, przybiera kolor zielony. Natomiast jeżeli opakowanie zostało poddane naciąganiu lub przerwaniu, cząsteczki barwnika BBS odsuwają się od siebie, co owocuje zmianą koloru luminescencji na niebieski.

Również zmiany temperatury otoczenia pozostawiają trwały ślad we właściwościach luminescencyjnych barwnika. Pozwala to na analizę „historii termicznej” konkretnego produktu.

Włoscy naukowcy są pewni, że ich „inteligentne” opakowania staną się wkrótce standardem i już przystępują do rozwijania tej technologii tak, by coraz więcej czynników można było monitorować czujnikami zintegrowanymi z opakowaniami.

(lk)

Kategoria wiadomości:

Z życia branży

Źródło:
Onet.pl
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :

Czytaj także