Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
Veichi
Powrót do listy wiadomości Dodano: 2023-06-16  |  Ostatnia aktualizacja: 2023-06-16
Policyjne roboty opanowują Singapur
fot. pixabay
fot. pixabay

Badacze z Uniwersytetu Koç w Turcji opracowali niewielki czujnik, który monitoruje w czasie rzeczywistym świeżość produktów bogatych w białko, takich jak mięso, kurczak i ryby, a następnie wysyła dane na ten temat do smartfona.

Każdego roku mniej więcej jedna trzecia całej żywności produkowanej na świecie jest tracona lub marnowana. To około 1,4 miliarda ton. Jest to nie tylko kosztowne dla światowej gospodarki pod względem finansowym, ale nawet 10% gazów cieplarnianych pochodzi z żywności, która jest produkowana, ale nie jest spożywana. Na dodatek generuje ona ryzyko potencjalnego zatrucia pokarmowego.

Kiedy pokarmy bogate w białko, takie jak mięso, kurczak i ryby zaczynają się psuć, wytwarzają aminy biogenne. Są to związki organiczne, które są wskaźnikami jakości żywności i są potencjalnie toksyczne dla ludzi. Chociaż aminy biogenne są złotym standardem w monitorowaniu stanu żywności, wymagają pomiaru za pomocą drogich, stacjonarnych przyrządów, które muszą być obsługiwane wyłącznie przez przeszkolony personel.

Opracowany przez tureckich uczonych czujnik jest wykonany z łatwego do syntezy polimeru laminowanego na elektrodach, które wykorzystują detekcję pojemnościową do wykrywania wspomnianych związków. Układ waży około 2 g i ma powierzchnię 2 cm2. Do komunikacji wykorzystuje technologię NFC.

Naukowcy przetestowali sensor umieszczony w pakowanych piersiach z kurczaka i steku z żeberek. Zademonstrowali tym samym rzeczywiste zastosowanie urządzenia. Próbki mięsa przechowywano w różnych warunkach: w zamrażarce, lodówce oraz w temperaturze pokojowej. W ciągu trzech dni pojemność czujnika monitorującego próbki w temperaturze pokojowej wzrosła, co wskazywało na uwalnianie amin biogennych z psującego się mięsa.

- Przetestowaliśmy czujnik przy użyciu próbek kurczaka i wołowiny przechowywanych w różnych warunkach, aby zademonstrować jego rzeczywiste zastosowanie - powiedzieli naukowcy - Czujnik wykazał się wiarygodną wydajnością, dzięki czemu proces degradacji był przewidywalny podczas trzydniowego pomiaru na podstawie chwilowych odczytów. Trzeciego dnia próbki przechowywane w temperaturze pokojowej wykazały 700-procentową zmianę odczytu czujnika w porównaniu z próbkami przechowywanymi w zamrażarce.

Naukowcy twierdzą, że ich układ jest łatwy w użyciu, tani w produkcji i umożliwia ciągłe monitorowanie żywności bogatej w białko na półkach supermarketów lub w domu.

- Proponowane urządzenie może być wykorzystywane przez producentów mięsa, dostawców, władze i klientów końcowych - stwierdzili naukowcy - Ponadto przedstawiliśmy proces kompatybilny z produkcją seryjną przy użyciu tanich materiałów, który może prowadzić do produkcji przenośnych, łatwych w obsłudze urządzeń, co pozytywnie wpływa na ich dostępność w kluczowych obszarach.

Badanie zostało opublikowane w czasopiśmie Nature Food.

(rr)

Kategoria wiadomości:

Nowinki techniczne

Źródło:
newatlas
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :

Czytaj także