
Stabilizacja mikrobiologiczna piwa ma kluczowe znaczenie dla jego trwałości. Piwa są eksportowane na cały świat, dlatego ważne jest, aby ich oryginalne właściwości pozostały niezmienione, gdy trafią do szklanek konsumentów na odległych rynkach.
Coraz więcej browarów odchodzi od pasteryzacji krótkotrwałej — tradycyjnego sposobu usuwania drobnoustrojów — ze względu na negatywny wpływ na profil smakowy produktu końcowego. Browary skłaniają się obecnie ku filtracji sterylnej jako niezawodnej metodzie zapewniania dłuższego okresu trwałości pakowanego piwa.
Filtrowane piwo zachowuje wyjątkowe walory
Wykazano, że piwo, które zostało przefiltrowane w celu stabilizacji, zachowuje swoje wyjątkowe, pożądane właściwości w większym stopniu niż piwo stabilizowane metodą pasteryzacji krótkotrwałej. Dzieje się tak, ponieważ filtracja sterylna jest łagodniejsza w porównaniu z gwałtownym procesem pasteryzacji krótkotrwałej. Może również mieć korzystny wpływ na utrzymanie właściwości smakowych przez cały okres przydatności piwa do spożycia.
Zalet jest jednak więcej - wydajność filtracji sterylnej można łatwiej monitorować dzięki względnej prostocie systemów zimnej stabilizacji, a stosowane filtry minimalizują adsorpcję niepożądanych składników i pomagają utrzymać stabilność piany.
Straty piwa podczas stosowania filtracji sterylnej mogą być znacznie mniejsze niż w przypadku pasteryzacji krótkotrwałej, natomiast cały proces zużywa mniej energii oraz wody — nie ma bowiem potrzeby by stosować płytowe wymienniki ciepła czy buforowe zbiorniki z płynem.
Ponadto proces ten wymaga mniej części, dzięki czemu instalacje są łatwiejsze w obsłudze, a systemy tańsze i mniejsze niż te stosowane przy pasteryzacji.
Partnerstwo w tworzeniu lepszego produktu
Firma Parker Bioscience nawiązała współpracę z Agidens Process Automation — przedsiębiorstwem mającym ponad 50 lat doświadczenia w filtracji piwa i oferującym najlepsze w branży produkty podnoszące jakość tego napoju. Oprócz szczegółowej wiedzy i doświadczenia zgromadzonego przez Parker Bioscience Filtration w zakresie procesów warzenia i automatyzacji, Parker zapewnia także najnowocześniejszą technologię do zastosowania w filtracji sterylnej. Właśnie dzięki tym rozwiązaniom Agidens może obecnie oferować platformę modułów filtracji sterylnej / zimnej stabilizacji, dostosowanych do różnych specyfikacji i natężenia przepływu piwa, jako bardziej wydajną alternatywę dla pasteryzacji.
Filtracja sterylna w praktyce — instalacja w browarze Zagrebačka pivovara
Doświadczenie firm Agidens Process Automation i Parker Bioscience Filtration zostało niedawno wykorzystane w chorwackim browarze Zagrebačka pivovara, który jest częścią firmy Molson Coors. Kierownictwo browaru chciało rozszerzyć ofertę o niepasteryzowany lager klasy premium i potrzebowało wsparcia dostawcy znającego się na technologii zimnej stabilizacji.
W tym celu zlecono firmie Agidens wdrożenie modułu zimnej stabilizacji (CSM) w zakładzie w Zagrzebiu. W ciągu zaledwie pięciu miesięcy zespół inżynierów z Agidens był w stanie dostarczyć dostosowane do potrzeb rozwiązanie CSM, które zostało zintegrowane z istniejącą linią produkcyjną browaru.
Instalacja CSM składa się z trzech segmentów o łącznej długości 6,75 metra: jeden z nich służy filtracji, kolejny – dystrybucji, a całość uzupełnia segment CIP
Dostęp do miejsca instalacji można było uzyskać tylko przez małą windę, dlatego moduł CSM trzeba było zaprojektować odpowiednio do indywidualnych uwarunkowań, zdemontować go i po transporcie na miejsce z powrotem zmontować i zainstalować.
Moduł CSM zainstalowany w browarze Zagrebačka pivovara filtruje średnio 250 hektolitrów piwa na godzinę.
CSM wykorzystuje kombinację filtrów PREPOR NG i BEVPOR BR firmy Parker Bioscience Filtration, które pozwalają osiągnąć stabilność mikrobiologiczną, jednocześnie chroniąc właściwości smakowe wysokojakościowego lagera.
Elementem składowym filtrów z serii BEVPOR BR jest unikatowa membrana polieterosulfonowa (PES), która zapewnia ich długą trwałość. Jest to wysoko wydajne i ekonomiczne w eksploatacji rozwiązanie do filtracji sterylnej piwa.
Filtry PREPOR NG od Parker Bioscience Filtration zostały opracowane specjalnie do usuwania drożdży i cząstek stałych, takich jak pomocnicze materiały filtracyjne i składniki zmętniające. Doskonały poziom retencji zapewnia stałą jakość piwa i wyższy poziom ochrony w filtrze membranowym podczas zimnej stabilizacji.
Autor: Lee Pattison, menedżer produktu ds. żywności i napojów, Parker Bioscience Filtration, Wielka Brytania.
(gz)
Kategoria komunikatu:
Z życia firmy
- Dodał:
- Parker Hannifin Sales CEE

Galeria komunikatu
Czytaj także
-
Zadanie: wybór klimatyzatorów
Klimatyzacja ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania nowoczesnych linii produkcyjnych. W przypadku niewłaściwego...
-
Kluczowa rola wycinarek laserowych w obróbce metali
Wycinarki laserowe zrewolucjonizowały przemysł obróbki metali, oferując niezwykłą precyzję i efektywność. Dowiedz się, dlaczego są one...
-
-
-
-
-
-