Firma Food Robotics oparta na studentach i absolwentach Politechniki Wrocławskiej opracowała innowacyjny automat wydający gorące jedzenie. Bistrobot stanął w holu budynku D-1 na PWr przyrządza smakołyki, takie jak sajgonki, pierogi ruskie czy wołowina po syczuańsku.
Będąca prototypem maszyna przygotowuje dania w cztery minuty, a pomysł jej konstrukcji inspirowany jest potrzebami studentów. Poza oczywistą oszczędnością czasu, automat oferuje im coś, co cenią coraz bardziej – mianowicie zdrową żywność.
Zbilansowane dania wydawane przez Bistrobota opracowane zostały przez szefa kuchni krakowskiego Meating Point. Poddano je mrożeniu szokowemu, by być utrzymywanymi w temperaturze -20 stopni aż do momentu wydania. Robot podgrzewa posiłek w specjalnie przygotowanej komorze grzewczej, która pomaga zachować mu walory smakowe i świeżość.
Jak zapowiadają przedstawiciele Food Robotics, wkrótce na Politechnice Wrocławskiej ma stanąć więcej tego typu maszyn.
(rr)
Kategoria wiadomości:
Nowinki techniczne
- Źródło:
- evertiq
Komentarze (1)
Czytaj także
-
Automatycy APA Group rewolucjonizują linię produkcyjną światowego giganta
Geneza projektu Tytany KUKA to prawdziwe giganty w świecie robotów przemysłowych. KR 1000 titan jest sześcioosiowym robotem do dużych obciążeń...
-
Rodzaje siłowników pneumatycznych: czym kierować się przy wyborze?
Spis treści: Jak działa siłownik pneumatyczny? Rodzaje siłowników pneumatycznych - przegląd Korzyści z dobrze dobranych siłowników pneumatycznych...
-
Dlaczego tak ważne jest uzdatnianie sprężonego powietrza w zakładzie?
www.obrabiarki.xtech.pl
kaz
Czy taki innowacyjny. Na swój sposób może. Na świecie automaty wydające podgrzaną żywność to nic nowego. Od paru lat można nawet sobie zamówić pizze z automatu mając możliwość dowolnego dobrania dodatków.