Powrót do listy artykułów Aktualizowany: 2019-07-09
Piekarnia La Provence wdraża urządzenia do kontroli produktów

Z myślą o najwyższej jakości produktów

La Provence to rodzinna piekarnia wytwarzająca tradycyjne pieczywo, ciasta i herbatniki w ilościach hurtowych. Odbiorcami wyrobów firmy są kawiarnie i sklepy detaliczne. W 2016 r. przedsiębiorstwo zakupiło nową linię produkcji herbatników i zwróciło się do METTLER TOLEDO o nowe urządzenia do kontroli z myślą o zapewnieniu najwyższej jakości produktu końcowego.

Rozwiązania proaktywne

„W branży spożywczej firmy najczęściej reagują dopiero po zaistnieniu problemów. Nasze urządzenia rentgenowskie, detektory metali oraz wagi kontrolne i zbiornikowe pozwalają nam na prowadzenie działań profilaktycznych i zapewnienie wyjątkowej jakości naszych produktów" – powiedział Philip Dardaine, prezes firmy La Provence. „Z punktu widzenia konsumentów i klientów oraz dla nas samych najważniejsze jest bezpieczeństwo naszych produktów. Uważamy bezpieczeństwo żywności za kwestię najwyższej wagi. Dlatego polegamy na współpracy z grupą ds. kontroli produktów METTLER TOLEDO".

Dokładność kontroli rentgenowskiej

„Naszym pierwszym systemem rentgenowskim był SmartChek METTLER TOLEDO Safeline, który działa u nas już ponad dziesięć lat. Jesteśmy bardzo zadowoleni z jego dokładności i łatwości obsługi. Dlatego bez wahania zdecydowaliśmy się na system rentgenowski przy wyposażaniu naszej nowej linii do herbatników w zeszłym roku" – powiedział Dardaine. „Decyzję tę poparł nasz przedstawiciel handlowy Kirk Isham w firmie Pacific Packaging & Inspection". Firma La Provence zainstalowała najnowszy detektor rentgenowski Safeline X33 do kontroli opakowań herbatników o masie od 5 do 16 uncji. Model X33 umożliwia wykrywanie materiałów obcych o dużej gęstości, w tym wszystkich metali, a także automatyczne odrzucanie zanieczyszczonych opakowań. To rozwiązanie METTLER TOLEDO nowej generacji charakteryzuje się równie znakomitą czułością jak modele SmartChek i AdvanCheck, a zastosowany w nim generator o obniżonej mocy pozwala zmniejszyć zużycie energii i koszty operacyjne.

Doskonała czułość detekcji

„Detektor metali jest niezbędny, jeśli w produkcji używane są metalowe mieszadła, a X33 ma rewelacyjną czułość detekcji. Nie tylko wykrywa metale skuteczniej niż większość wykrywaczy, lecz również umożliwia zidentyfikowanie bardzo cienkich przedmiotów, takich jak kawałek tkaniny" – zauważył Dardaine. „Każde ciało obce psuje klientowi smak – dosłownie i w przenośni. Jestem całkowicie przekonany do skuteczności detektorów rentgenowskich".

Kompaktowa i niezawodna waga kontrolna

Specjaliści METTLER TOLEDO zainstalowali też wagę kontrolną XC3 na tej samej linii produkcji herbatników w celu wykrywania i odrzucania niedopełnionych i przepełnionych opakowań. Waga kontrolna o przystępnej cenie jest kompaktowa i niezawodna – pozwala ona na kontrolę masy wszystkich opakowań produktów z dokładnością +/- 1 g. W ciągu minuty waga XC3 może obsłużyć maksymalnie 100 opakowań o maksymalnej masie 3,5 kg (7,7 funta), a pulpit na jej wyświetlaczu dotykowym zapewnia łatwy dostęp do informacji o produktach i wydajności urządzenia.

Długotrwała niezawodność

Firma La Provence już w 1997 r. zainstalowała swój pierwszy system METTLER TOLEDO – wykrywacz metali PowerPhase. Po dwudziestu latach jest on nadal w użyciu. System ten, służący do kontroli pieczywa i ciast w opakowaniach indywidualnych lub zbiorczych, oferuje doskonałą czułość wykrywania dzięki zastosowaniu technologii cewki o wysokiej częstotliwości i zaawansowanej geometrii głowicy. Klatka Faradaya filtrująca zakłócenia praktycznie eliminuje błędne odrzucenia.

Maksymalna ochrona marki

„Wiele lat temu nasz klient – Starbucks – zachęcił nas do ochrony naszej marki przez zapewnienie jakości. Przyjrzeliśmy się detektorom dostępnym na rynku i porozmawialiśmy z innymi piekarniami współpracującymi z siecią Starbucks" – powiedział Dardaine. „Zdecydowaliśmy się na urządzenie METTLER TOLEDO ze względu na reputację tej marki i wybraliśmy model PowerPhase o znakomitej czułości i powtarzalności. W kategorii urządzeń do kontroli chcemy mieć to, co najlepsze".

Ważenie statyczne

W 2016 r. firma La Provence zamówiła też w METTLER TOLEDO dwa nowe systemy wag zbiornikowych wyposażone w zaawansowane terminale wagowe IND780. „Systemy te służą do ważenia składników dodawanych do kotłów, pozwalając na wytwarzanie partii produktów ściśle według receptury" – wyjaśnił Dardaine. „Instalowanie wag zbiornikowych nie jest łatwym zadaniem – wymaga zatrudnienia spawaczy, modyfikacji zbiorników i ich precyzyjnego ustawienia. Potrzebowaliśmy producenta klasy światowej i zdecydowaliśmy się na współpracę z METTLER TOLEDO".

Jakość, na której można polegać

„Koniec końców, to nasze systemy kontroli chronią jakość naszych produktów" – podsumował Dardaine.

„Z komercyjnego punktu widzenia te znakomite urządzenia gwarantują zadowolenie naszych klientów i budują naszą reputację. Nasza współpraca z METTLER TOLEDO świadczy o tym, że zależy nam na bezpieczeństwie naszych produktów".

Aby uzyskać więcej informacji odwiedź stronę METTLER TOLEDO.

Czytaj także