Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
Powrót do listy artykułów Aktualizowany: 2019-07-03
Poradnik - oznaczanie zawartości cukru

W poradniku przedstawiono różne metody oznaczania zawartości cukru — za pomocą refraktometrów, gęsto

W spożywanych obecnie słodzonych produktach spożywczych i napojach stężenie cukru waha się od bardzo niskiego do wysokiego, zależnie od celu dodawania cukru.

Dokładna zawartość cukru jest istotnym parametrem składu produktów spożywczych. Ponadto w informacjach o wartościach odżywczych na etykietach produktów spożywczych musi być podana zawartość cukru. Znajomość stężenia cukru w produktach jest niezbędna do celów zapewnienia zgodności z przepisami i spełnienia oczekiwań klientów.

Niezależnie od metody oznaczania zawartości cukru METTLER TOLEDO może dostarczyć do laboratoriów badających żywność odpowiednie urządzenia.

Dowiedz się więcej z naszego poradnika na temat oznaczania zawartości cukru i wykorzystaj wiedzę METTLER TOLEDO na temat branży spożywczej i napojów.

Poradnik na temat oznaczania zawartości cukru
Sprawdzone metody analityczne i wyniki

Artykuł wstępny:

Cukier i ludzie mają długą wspólną historię. Przejście od dawniejszego białego złota do powszechnie dostępnego produktu, uznawanego za szkodliwy dla zdrowia, jest wynikiem uprzemysłowienia. Cukier jest obecnie składnikiem wielu produktów spożywczych i napojów. W zależności od celu, dla którego jest on do nich dodawany, poziom jego zawartości może wahać się od bardzo niskiego do bardzo wysokiego. Dokładna zawartość cukru jest istotnym parametrem składu produktów spożywczych. W tym poradniku przedstawiono różne metody oznaczania zawartości cukru zależnie od produktu i wymagań.


Spis treści


1 Wprowadzenie
2 Przegląd rozwiązań
3 Sprawne oznaczanie zawartości cukru w produktach spożywczych i napojach
3.1 Oznaczanie wartości Brix za pomocą urządzeń
3.2 Napoje, soki, wino
3.3 Melasy i syropy
3.4 System wieloparametrowy z urządzeniami LiquiPhysics
4 Miareczkowanie cukru redukującego
5 Zawartość wilgoci i cukru w cukrze
5.1 Oznaczanie zawartości wilgoci w cukrze
5.2 Oznaczanie zawartości wody w cukrze surowym
6 Oznaczanie zawartości sacharozy za pomocą spektrofotometrów UV/VIS
7 Kontrola procesu produkcyjnego
7.1 Monitorowanie procesu oczyszczania za pomocą analiz miareczkowych
7.2 Typowe analizy
7.3 Zautomatyzowany system miareczkowania
7.4 Korzyści
7.5 Wskazówki i porady
8 Podsumowanie
9 Więcej informacji
10 Dodatek

Odwiedź stronę METTLER TOLEDO i ściągnij poradnik na temat oznaczania zawartości cukru — metody oznaczania zawartości cukru za pomocą refraktometrów, gęstościomierzy, urządzeń do miareczkowania, spektrofotometrów i wagosuszarek