
Praca w przemyśle spożywczym wymaga odpowiedniego przygotowania merytorycznego oraz sprzętowego. Niezwykle ważny jest ubiór, w tym kalosze ochronne. Te powinny spełniać określone normy w zakresie bezpieczeństwa użytkowania oraz higieny. To klucz do tego, aby zadbać bezpieczeństwo przetwórstwa spożywczego oraz zaangażowanych w nie osób.
Z tego artykułu dowiesz się, jakie kalosze wybrać do pracy w przemyśle spożywczym.
Jakie normy muszą spełniać kalosze do przemysłu spożywczego?
Standardem jest, że w sektorze spożywczym stosuje się białe modele obuwia ochronnego. W zależności od specyfiki stanowiska pracy, muszą one spełniać określone wymagania i normy. Kalosze spożywcze przeznaczone do tego sektora weryfikowane są pod kątem takich norm, jak m.in.: EN ISO 20345-2011 czy EN ISO 20345-2022. Bardzo ważne jest to, aby kupowane w hurtowni kalosze do przemysłu spożywczego (https://camminareboots.pl/kategoria-produktu/przetworstwo-spozywcze/) spełniały najwyższe standardy rynkowe i były przeznaczone do pracy na stanowiskach, gdzie występuje kontakt z żywnością.
Kalosze do przetwórstwa spożywczego w hurcie – na co zwrócić uwagę?
Planujesz zakup kaloszy do przemysłu spożywczego w hurcie? Pierwszym krokiem jest upewnienie się, czy dany model spełnia międzynarodowe normy. Ponadto, koniecznie zwróć uwagę na jakość wykonania produktu oraz to, jakie dodatkowe funkcje lub poziomy ochrony posiada. W sektorze spożywczym niezwykle ważne są m.in.:
- dobra przyczepność podeszwy (np. SRC);
- ochrona antystatyczna;
- ochrona antyprzebiciowa;
- stalowy podnosek redukujący ryzyko urazów w wyniku uderzeń;
- izolacja termiczna (zarówno na wysokie, jak i niskie temperatury);
- odporność na działanie oleju, słonej wody i innych substancji wykorzystywanych w przemyśle spożywczym;
- wodoodporność;
- niska waga.
Wysokiej jakości kalosze chronią pracownika przed działaniem skrajnych temperatur oraz zapobiegną niekontrolowanym poślizgom i upadkom. Jednocześnie zabezpieczą stopy przed uderzeniami, a także szkodliwym działaniem wybranych substancji wykorzystywanych w przemyśle spożywczym. Zagrożeń jest wiele, dlatego warto ich unikać i respektować przepisy BHP.
Koniecznie zapoznaj się ze specyfikacją techniczną wybranych przez Ciebie kaloszy do przetwórstwa spożywczego w hurcie. Dokładna analiza pomoże Ci w uniknięciu kosztownych błędów zakupowych. Dzięki temu, zadbasz o wysoki standard bezpieczeństwa pracowników, redukując ewentualne urazy, a także zapewnisz wysoki poziom higieny prowadzonej produkcji czy też pracy w punkcie gastronomicznym.
Camminare Boots – zaufany producent kaloszy do przemysłu spożywczego
Szukasz sprawdzonego producenta kaloszy do przemysłu spożywczego? Świetnym przykładem jest Camminare Boots. Hurtownia kaloszy (https://camminareboots.pl/crocsy-hurt/) na co dzień oferuje obuwie robocze i specjalistyczne wyróżniające się na rynku ponadprzeciętną jakością i niezawodnością. Dużym powodzeniem cieszy się produkcja kaloszy do przemysłu spożywczego z pianek EVA i EVA++, które pod względem parametrów przewyższają PCV i gumę. Dzięki temu doskonale sprawdzają się w sektorze spożywczym. Do rekomendowanych modeli należą m.in.: Sicuro Food S4, Sicuro S White, Sicuro White, Explorer White Pro czy Master White Pro. Różnią się one poziomem ochrony i przeznaczeniem.
Szukasz obuwia do zakładu produkcyjnego lub innego biznesu związanego z przemysłem spożywczym? Zachęcamy do bezpośredniego kontaktu z przedstawicielem Camminare Boots w celu zapoznania się z ofertą firmy.
Kategoria komunikatu:
Inne
- Źródło:
- camminareboots.pl

Czytaj także
-
Praca w wymagających warunkach
Warunki w miejscu pracy bywają nieraz bardzo wymagające, a niekiedy wręcz niebezpieczne. Dlatego niezbędne jest ścisłe przestrzeganie norm...
-
Kluczowa rola wycinarek laserowych w obróbce metali
Wycinarki laserowe zrewolucjonizowały przemysł obróbki metali, oferując niezwykłą precyzję i efektywność. Dowiedz się, dlaczego są one...
-
-
-
-