Powrót do listy wiadomości Dodano: 2006-07-05  |  Ostatnia aktualizacja: 2006-07-05
Rekord prędkości mikroprocesora
Rekord prędkości mikroprocesora
Rekord prędkości mikroprocesora
Krzemowy mikroprocesor osiągnął rekordową prędkość 500GHz, czyli 500mld operacji na sekundę.

Naukowcy z Georgia Institute of Technology i nowojorskiego laboratorium mikroelektroniki IBM skonstruowali mikrochip ze stopu krzemowo-germanowego, którego kondunktancja jest większa niż typowych krzemowych półprzewodników, zwłaszcza, gdy pracuje w niskiej temperaturze.

Naukowcy użyli ciekłego helu w celu schłodzenia procesora to temperatury -268,65 stopni Celsjusza. W tych warunkach udało się przekroczyć częstotliwość taktowania 500GHz. W temperaturze pokojowej mikrochip osiągnął prędkość 300GHz.

Nowy rekord prędkości o setki razy przekracza częstotliwość taktowania procesorów obecnie stosowanych w komputerach stacjonarnych. Jednak rewolucja prędkości przez zastosowanie w nich stopu germanowo-krzemowego zamiast krzemu jest niemożliwa ze względu na znaczne skomplikowanie konstrukcji tych procesorów.

Kierownik zespołu naukowców, który przeprowadził eksperyment – John Cressler uważa, że technologia, którą opracowali znajdzie szersze zastosowanie w procesorach do urządzeń komunikacyjnych, które wymagają dużych mocy obliczeniowych.

Problemem przy wykorzystaniu procesorów działających z tak dużymi prędkościami jest chłodzenie, gdyż generują one znaczne ilości energii cieplnej. Jednak Don Alpert – konsultant Camelback Komputer Architecture twierdzi, że nowa technologia stanie się znacząca w aplikacjach komunikacyjnych w przeciągu nadchodzącej dekady.

(ro)

Kategoria wiadomości:

Z życia branży

Źródło:
New Scientist
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :

Czytaj także