Powrót do listy komunikatów
Dodano: 2009-01-23 | Ostatnia aktualizacja: 2009-02-02
Zbiornik do roztwarzania syropu cukrowego
Projekt przewidywał wykonanie wagi zbiornikowej dla mieszalnika o objętości 49,5 metra sześciennego wykorzystywanego do produkcji syropu. Proces technologiczny zakładał rozpuszczanie w wodzie cukru podawanego transportem pneumatycznym z cysterny dostawczej.
Aby uzyskać wysoki stopień rozpuszczenia już podczas rozładunku cukru, zbiornik mieszalnika został wyposażony w trzy szybkoobrotowe mieszadła. Mieszadła i rozprężające się powietrze wywoływały drgania zbiornika utrudniające przeprowadzenie prawidłowego pomiaru
masy. Takie zachowanie mieszalnika podyktowało wybór czujników wagowych umożliwiających pomiar w tak trudnych warunkach. Zastosowaliśmy cztery czujniki wagowe typu KIS-1 o obciążeniu nominalnym 200 kN każdy i wskaźnik wagowy TAD-3 szwedzkiego producenta Vishay
Nobel.
Dane techniczne wagi:
- obciążenie maksymalne wagi: 50000 kg,
- działka legalizacyjna: ±20 kg,
- ilość działek odczytowych: 5000,
- wyjście komunikacyjne: RS-485,
- wyjście RS-232 do drukarki.
Waga została zalegalizowana do pomiarów masy w III klasie dokładności i umożliwia prowadzenie rozliczeń finansowych z dostawcami cukru. Dokumentowanie ważenia następuje w formie wydruku na drukarce termotransferowej, samoprzylepnej etykiety wagowej zawierającej między innymi dane dostawcy, numer rejestracyjny cysterny, wagę dostarczonego cukru itp. Ponadto w celu sprawowania kontroli nad rozładunkiem cukru, w oddalonym pomieszczeniu kierownictwa produkcji został zamontowany dodatkowy wskaźnik wagowy współpracujący ze wskaźnikiem TAD-3 po linii komunikacyjnej RS-485.
Dane techniczne wagi:
- obciążenie maksymalne wagi: 50000 kg,
- działka legalizacyjna: ±20 kg,
- ilość działek odczytowych: 5000,
- wyjście komunikacyjne: RS-485,
- wyjście RS-232 do drukarki.
Waga została zalegalizowana do pomiarów masy w III klasie dokładności i umożliwia prowadzenie rozliczeń finansowych z dostawcami cukru. Dokumentowanie ważenia następuje w formie wydruku na drukarce termotransferowej, samoprzylepnej etykiety wagowej zawierającej między innymi dane dostawcy, numer rejestracyjny cysterny, wagę dostarczonego cukru itp. Ponadto w celu sprawowania kontroli nad rozładunkiem cukru, w oddalonym pomieszczeniu kierownictwa produkcji został zamontowany dodatkowy wskaźnik wagowy współpracujący ze wskaźnikiem TAD-3 po linii komunikacyjnej RS-485.
Kategoria komunikatu:
Realizacje, aplikacje
- Dodał:
- SIMEX Sp. z o.o.

Czytaj także
-
Piekarnia La Provence wdraża urządzenia do kontroli produktów
La Provence to rodzinna piekarnia wytwarzająca tradycyjne pieczywo, ciasta i herbatniki w ilościach hurtowych. Odbiorcami wyrobów firmy są...
-
Kluczowa rola wycinarek laserowych w obróbce metali
Wycinarki laserowe zrewolucjonizowały przemysł obróbki metali, oferując niezwykłą precyzję i efektywność. Dowiedz się, dlaczego są one...
-
-
-
-
-